Diety alternatywne to temat, który od lat wzbudza wiele kontrowersji. Człowiek, chcąc zmienić nawyki żywieniowe, poprawić swój wygląd i samopoczucie nie raz w ciągu swojego życia sięgał po różnego rodzaju diety. Były to diety odmienne od tradycyjnego stylu żywienia zatem były tzw. diety alternatywne. W tym artykule dowiemy się nie tylko, jaka jest definicja diet alternatywnych, ale także poznamy ich wady i zalety. Diety alternatywne to przede wszystkim diety, w których świadomie rezygnujemy ze stosowania niektórych pokarmów i metod ich przygotowania (np. wegetarianizm). Do diet alternatywnych można zaliczyć różnego typu diety, w których niezbędna jest eliminacja np. alergenów
Definicja diety alternatywnej
Dieta alternatywna definiowana jest jako dieta odmienna od tradycyjnej np. dieta wysokobiałkowa, która ma zwiększona zawartość białka czy dieta wegetariańska z wykluczeniem spożywania mięsa. Diety alternatywne polegają na wykluczeniu, eliminowaniu bądź zastępowaniu poszczególnych produktów w diecie włącznie z ich obróbką technologiczną (Dołowy- Kołłajtis A. i.in.2019).
Diety alternatywne powinny być przygotowane tak, aby zapewnić organizmowi wszystkie makro- i mikroskładniki, niestety w wielu przypadkach są to diety niedoborowe. Głównie przykładem takiej diety jest dieta redukcyjna o zmniejszonej podaży energii.
Przykłady diet alternatywnych:
→ Diety niezbilansowane:
- niskowęglowodanowe, wysokotłuszczowe, wysokobiałkowe;
- Diety jednoskładnikowe np. ryżowa, kapuściana, mleczna;
- Rygorystyczne np. Kopenhaska, szwedzka;
- Rozdzielne np. South Beach, dr. Haya, Diamondów;
→ Diety wegetariańskie
- Lakto-owo-wegetariańska;
- Laktowegetarianizm;
- Frutarianizm;
- wegańskie (Reguła J. 2013).
→ Diety lecznicze:
- bogatoresztkowa (ze zwiększona ilością błonnika);
- łatwostrawna;
- łatwostrawną z ograniczoną ilością tłuszczu;
- łatwostrawną z ograniczeniem wydzielania soku żołądkowego;
- łatwostrawną o zmienionej konsystencji (dieta papkowata, płynna).
→ Diety o działaniu prozdrowotnym
- DASH;
- śródziemnomorska;
- diety eliminacyjne tj. dieta dla osób z nietolerancją laktozy, dieta bezglutenowa;
- dieta przy niedoczynności tarczycy;
- dieta przy PCOS (Frączek B. 2016).
Diety alternatywne – wady i zalety
Zalety:
- Działanie profilaktyczne w celach zapobieganiu rozwojowi niektórych chorób;
- wspomagają działanie lecznicze w niektórych chorobach;
- poprawiają samopoczucie;
- mogą być stosowane przy nietolerancjach i alergiach pokarmowych;
- mogą wspomagać redukcję masy ciała (Dołowy- Kołlajtis A. i.in.2019);
Wady:
- często źle zbilansowane – zwłaszcza diety jednoskładnikowe;
- zawierają niedobory makro- i mikroelementów;
- występowanie “efektu jo-jo” po powrocie do normalnej diety;
- przez niedobory oraz niską podaż energii występuje zmęczenie, rozdrażnienie i niepokój;
- występowanie zaburzeń hormonalnych oraz cyklu menstruacyjnego (Dołowy- Kołłajtis A. i.in.2019).
Diety alternatywne na przykładzie diety śródziemnomorskiej
Dieta śródziemnomorska jest uznana za najzdrowszą dietę na świecie w kontekście działania prozdrowotnego. Pochodzi z krajów basenu Morza Śródziemnego. Obecnie wykorzystywana jest w profilaktyce chorób np. układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy, nowotworów czy otyłości. Zasłynęła dzięki spożyciu produktów zbożowych, warzyw, owoców, orzechów, oliwy z oliwek bogatej w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, ryb (dobrego źródło kwasów tłuszczowych omega-3), a także umiarkowanym spożyciu czerwonego wytrawnego wina do posiłków (Chudzińska M. i.in 2017).
Dieta śródziemnomorska charakteryzuje się przede wszystkim:
- dużym spożyciem warzyw m.in liściastych tj. szpinak, sałata oraz nasion strączkowych;
- dużym spożyciem owoców;
- dużym spożyciem produktów pełnoziarnistych;
- dużym spożyciem nasion, orzechów, strączków;
- dużym spożyciem czosnku, cebuli oraz przypraw tj. oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek, kminek, szałwia;
- dużym spożyciem oliwy oliwek jako główne źródło tłuszczu, bogata w witaminę E, antyoksydanty, związki polifenolowe;
- średnim spożyciem mleka i jego przetworów;
- średnim spożyciem ryb i owoców morza oraz drobiu;
- średnim spożyciem alkoholu – głównie czerwonego wina;
- małym spożyciem czerwonego mięsa, jaj;
- niskim spożyciem cukru.
Jest to obfite źródło produktów pochodzenia roślinnego bogatych w składniki bioaktywne w tym błonnik, witaminy A, E, C, likopen, flawonoidy. Zauważalny jest także korzystny stosunek kwasów omega-6 do kwasów omega-3, wynoszący 2:1 (Zalega J. i.in. 2013).
Dieta śródziemnomorska mimo bazowania na produktach pochodzenia roślinnego dostarcza odpowiednią ilość makroskładników: białka, węglowodanów i tłuszczów.
Również wykazano, że zawarte kwasy tłuszczowe w oliwie z oliwek zmniejszają zapadalność na chorobę niedokrwienną serca. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe w niej zawarte wpływają korzystnie na profil lipidowy- obniżenie frakcji LDL/HDL, a flawonoidy zawarte w produktach roślinnych chronią przed miażdżycą (Mizgier M. i.in, 2010).
Podsumowując dieta śródziemnomorska jest korzystna dla zdrowia. Zawiera szereg substancji dobrze wpływających na organizm z zastosowaniem w prewencji chorób np. układu sercowo-naczyniowego.
Podsumowanie:
Diety alternatywne to diety odbiegające od tradycyjnego modelu żywienia. Wyróżniamy m.in.: diety niezbilansowane tj. jednoskładnikowe, wysokobiałkowe, redukcyjne, diety o działaniu prozdrowotnym tj. śródziemnomorska, DASH, diety wegetariańskie, czy diety o działaniu leczniczym tj. z ograniczeniem tłuszczów. Alternatywny model żywienia ma oczywiście swoje wady i zalety, dlatego wybierając go trzeba upewnić się czy dostarczymy naszemu organizmowi wszystkie składniki odżywcze. Dobrym przykładem diety alternatywnej jest dieta śródziemnomorska, wykazująca działanie prozdrowotne zastosowane w prewencji chorób. Jej model żywieniowy oparty jest na produktach bogatych w witaminy, flawonoidy czy błonnik pokarmowy, który korzystnie wpływa na organizm chociażby przez nadawanie uczucia sytości i poprawienie perystaltyki jelit. Diety alternatywne to dosyć rozbudowany dział dietetyki, który od zawsze jest w życiu człowieka, jednak ważna w tym wszystkim jest świadomość naszych wyborów i dbanie o nasz organizm.
Bibliografia
- Chudzińska M., Wołowiec Ł. Zukow W., Sinkiewicz W. (2017) “Dieta śródziemnomorska nie tylko w chorobach sercowo-naczyniowych”
- Dołowy-Kołłajtis A., Bielak-Jaruszka M., Wawrzyniak A. (2019) “Diety alternatywne i ich zastosowanie w wybranych grupach osób oraz źródła informacji”, KOSMOS problemy nauk biologicznych 2019, TOM 62, numer 2, strony 185-200
- Frączek B. (2016) “Diety alternatywne i ich zastosowanie w sporcie”
- Mizgier M., Jeszka J., Jarząbek-Bielecka G. (2010) “Rola diety śródziemnomorskiej w zapobieganiu nadwadze i otyłości, niektórym chorobom dietozależnym oraz jej wpływ na długość życia” Nowiny Lekarskie 2010, 79,6, 451-454
- Reguła J. (2013) “Charakterystyka i ocena wybranych diet alternatywnych” ISSN 2061-2450
- Zalega J., Szostak-Węgierek D., (2013) “Żywienie w profilaktyce nowotworów. Część III. Diety o właściwościach przeciwnowotworowych.” Probl Hig Epidemiol 2013, 94(1);59-70