anemia

Anemia jest chorobą wynikająca ze zbyt małej ilości czerwonych krwinek. A do jej powstawania często przyczynia się niski poziom żelaza w tym ferrytyny, witaminy B12 i kwasu foliowego. Tak naprawdę już z podstawowej morfologii można wyczytać czy coś złego dzieje się w kwestiach rozwoju anemii. Wyniki podstawowego badania krwi często są jednak błędnie interpretowane, bądź dają zbyt ogólny obraz sytuacji. Kiedy mamy podejrzenie niedokrwistości/anemii bardzo często zalecam moim pacjentkom wykonanie dodatkowych badań uzupełniających. Ciężko jedynie z morfologii wywnioskować czy anemia wynika z niedoboru żelaza czy może witaminy B12? A może żelazo jest w normie, ale ze względu na złe wchłanianie ferrytyna jest przy dolnym progu normy lub poniżej normy?

biorezonans poznań

Biorezonans jest coraz powszechniejszą metodą diagnostyki i leczenia stosowaną w medycynie niekonwencjonalnej. Metoda ta, mimo że nie jest poparta żadnymi badaniami naukowymi w ostatnich zyskała sporo zwolenników. Biorezonans swoją popularność zyskuje dzięki wielu skutecznie zakończonym terapiom. Jest bardzo duża rzesza ludzi, którzy właśnie dzięki biorezonansowi odkryli przyczynę swoich problemów zdrowotnych i mogli podjąć stosowne leczenie.

zdrowe słodycze

Od pewnego czasu przy okazji różnych uroczystości, zamiast kupować słodycze w sklepie zaczęłam dawać w prezencie ich zdrowsze zamienniki. Dlaczego? Już się chyba tak przyjęło, że w razie jakiś uroczystości np. urodziny, imieniny daje się w prezencie czekolady, bombonierki i różne inne słodkości. W sumie za bardzo się nie wybijam bo w końcu zdrowe ciasteczka również można zaliczyć do słodyczy. Prawda? 

ciasteczka zbożowe

Dzisiaj na tym profilu zdecydowanie królują ciastka. Szczerze to nawet za czekoladą tak nie przepadam jak właśnie za ciastkami. Dzisiaj pomyślałam, że podrzucę wam dwa przepisy na zdrową wersje ciasteczek. 

batoniki owsiane

Teraz chciałabym się z tobą podzielić przepisem na zdrowe batoniki zbożowe. Batoniki, które wam dzisiaj prezentuje są ciekawą alternatywą na II śniadanie czy przekąskę. Są sycące i nie zawierają niepotrzebnych  ilości zbędnego dla naszego organizmu cukru. Takie słodycze pozbawione są również innych składników, które można często znaleźć w słodyczach pięknie zdobiących póki sklepowe.

stres

Stres jest reakcja organizmu na potencjalne zagrożenie. W sytuacji zagrożenia uaktywnia się układ współczulny czego wynikiem jest rozszerzenie źrenic czy szybsze bicie serca. Wyciszeniu natomiast ulega układ przywspółczulny, który odpowiada za relaks. W sytuacji zagrożenia aktywowany zostaje mechanizm „walki lub ucieczki”. Mobilizuje to organizm do podjęcia działań wymagających użycia nakładów energii. Na co dzień stres towarzyszy nam na każdym kroku. Praca, szkoła, stanie w korku czy kolejki w sklepie sprawiają, że rośnie w nas napięcie emocjonalne.

Śniadanie

Śniadanie jest pierwszym posiłkiem w ciągu dnia i powinno dostarczać nawet do 30% całodziennego zapotrzebowania energetycznego. Posiłek ten ma za zadanie dostarczyć energię i niezbędne składniki odżywcze. Mają na celu odżywić organizm na dalszą część dnia. Jak się okazuje, jest to jeden z najczęściej pomijanych posiłków. Przygotowanie pysznego śniadania zajmuje kilka minut, a korzyści związane z regularnym jego spożywaniem są naprawdę olbrzymie.

PCOS

W PCOS zmiana stylu życia odgrywa kluczową rolę. Bardzo ważne jest, aby zadbać odpowiednio o swoje hormony i przywrócić gospodarkę hormonalną. W tej części wyodrębniłam produkty, których należy unikać w przypadku zmagania się z zespołem policystycznych jajników. Jak i produkty, które mogą okazać się bardzo pomocne w zwalczaniu uciążliwych objawów 

anoreksja

Anoreksja jest jedną z coraz częściej występujących chorób. W Polsce od 0,8%-1, 8% dziewcząt choruje na anoreksję. Najczęściej występuję u nastolatek. U mężczyzn choroba ta występuję dużo rzadziej (ale również występuje!). Brak wystarczającej ilości pożywienia skutkuje niedostarczaniem do organizmu podstawowych składników odżywczych. Skutkiem takiego postępowania jest doprowadzenie organizmu do stanu skrajnego niedożywienia. 

pętla nawyku

Nawyki są to charakterystyczne dla nas i często powtarzane zachowania czy zapamiętane reakcje na oddziałujące na nas bodźce. Jeśli chodzi o nawyki żywieniowe tak jak większość nawyków kształtowane są od naszych najmłodszych lat. Ze względu na to, że dzieciństwo jest okresem, w którym poznajemy. Uczymy się nowych rzeczy, w dużej mierze przez naśladowanie najbliższych osób w naszym otoczeniu. Jako dzieci nie mamy jakiejkolwiek wiedzy żywieniowej, dlatego wszystkie zachowania żywieniowe, które kształtujemy wynikają z naśladowania najbliższych nam osób. Przejmowania od nich pewnych wzorów żywieniowych.

jedzenie intuicyjne

Jedzenie intuicyjne jest jednym z optymalnych stylów jedzenia. Jak się można domyślić, cała idea polega na zastąpieniu sztywnych reguł diety i kierowanie się sygnałami wysyłanymi przez nasz organizm. Najprościej ujmując, jest to rezygnacja z wszelkich ograniczeń. Konieczność przestrzegania diety bardzo często wiąże się z pewnymi zmianami i częstymi restrykcjami t.j. Ograniczanie ilości czy unikanie konkretnych produktów spożywczych, a przy tym wiąże się ze ścisłym przestrzeganiem pór spożywanych posiłków.

witaminy

Witaminy są to organiczne związki, które muszą być dostarczane, aby zachować prawidłowe funkcjonowania naszego organizmu. Co prawda nie dostarczają nam energii (jak węglowodany i tłuszcze) ani nie są materiałem budulcowym (jak np. białka), a dzienne zapotrzebowanie na nie jest naprawdę niewielki. To mimo tego odgrywają naprawdę olbrzymią rolę w naszym organizmie.