Julia Bartkowiak

Jestem studentką 2 roku studiów stacjonarnych na kierunku dietetyka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Interesuje się dietetyką kliniczną w szczególności niepłodnością, żywieniem kobiet w ciąży i niemowląt, a także dietetyką w chorobach nowotworowych. Ciekawi mnie również wpływ diety na choroby dermatologiczne.

Artykuły Julii

płodność

Niepłodności jest problemem, który dotyka zarówno kobiety jak i mężczyzn. Żywienie odgrywa kluczową rolę w zachowaniu zdrowia hormonalnego obojga partnerów. Kluczowe aspekty diety w przypadku mężczyzn Świadomość mężczyzn na temat tego, że to również oni mogą powodować problem z zajściem w ciążę partnerki wciąż jest niewielka. Niebagatelne znacznie ma tutaj tryb życia, poziom aktywności fizycznej 

niepłodność

Niepłodność według definicji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) określana jest jako stan niemożności zajścia w ciążę mimo regularnego współżycia płciowego przez okres około 12 miesięcy bez zastosowania jakichkolwiek środków zapobiegawczych. Światowa Organizacja Zdrowia klasyfikuje niepłodność jako chorobę, jak i postuluje o zaliczenie jej do chorób społecznych (Łukaszuk K., i.in: 2018). Niepłodność jest problemem globalnym