W tym wpisie skupiliśmy się na przedstawieniu produktów z których możemy czerpać Koeznym Q10. Z wcześniejszego wpisu dowieci się, czym jest koenzym Q10, w jakich jendostkach chorobowych warto go stosować oraz jak wybrać dobry suplement.
https://www.biosferacentrumterapii.pl/koenzym-q10/
Koenzym Q10 znajduje sie we wszystkich komórkach roślinnych jak i zwierzęcych dlatego jest on naturalnie dostępny w produkty pochodzenia zwierzęcego i w niektórych produktach roślinnych. Ważne, aby uwzględniać występowanie koenzymu Q10 w codziennej diecie.
- Wołowina i wieprzowina – najwięcej koenzymu Q10 znajduje się właśnie w w podrobach (wątróbka, serca) wieprzowych i wołowych;
- Tłuste ryby jak np.: łosoś, tuńczyk, śledź czy pstrąg;
- Kurczak, a szczególnie udka kurczaka;
- Oleje: rzepakowy, sojowy, kukurydziany i oliwa;
- Orzechy: Sezam, pistacje, niesolone orzeszki ziemne.
- Warzywa: Brokuły i kiełki brokułów, szpinak
Koenzym Q10 – przyczyny jego niedoboru
Jest wiele czynników wpływających na poziom koenzymu Q10 w organizmie. Do najpowszechniejszych czynników wpływających na poziom koenzymu Q10 można zaliczyć:
- nadmierny stres;
- częstą i intensywną aktywność fizyczna;
- wiek – koenzym Q10 w organizmie osiąga najwyższe wartości między 19 a 21 rokiem życia, a następnie w organizmie zaczyna się spadek jego ilości.