W tym wpisie skupiliśmy się na przedstawieniu produktów z których możemy czerpać Koeznym Q10. Z wcześniejszego wpisu dowieci się, czym jest koenzym Q10, w jakich jendostkach chorobowych warto go stosować oraz jak wybrać dobry suplement.

https://www.biosferacentrumterapii.pl/koenzym-q10/

Koenzym Q10 znajduje sie we wszystkich komórkach roślinnych jak i zwierzęcych dlatego jest on naturalnie dostępny w produkty pochodzenia zwierzęcego i w niektórych produktach roślinnych. Ważne, aby uwzględniać występowanie koenzymu Q10 w codziennej diecie.

  • Wołowina i wieprzowina – najwięcej koenzymu Q10 znajduje się właśnie w w podrobach (wątróbka, serca) wieprzowych i wołowych;
  • Tłuste ryby jak np.: łosoś, tuńczyk, śledź czy pstrąg;
  • Kurczak, a szczególnie udka kurczaka;
  • Oleje: rzepakowy, sojowy, kukurydziany i oliwa;
  • Orzechy: Sezampistacje, niesolone orzeszki ziemne.
  • Warzywa: Brokuły i kiełki brokułów, szpinak

Koenzym Q10 – przyczyny jego niedoboru

Jest wiele czynników wpływających na poziom koenzymu Q10 w organizmie. Do najpowszechniejszych czynników wpływających na poziom koenzymu Q10 można zaliczyć:

  • nadmierny stres;
  • częstą i intensywną aktywność fizyczna;
  • wiek – koenzym Q10 w organizmie osiąga najwyższe wartości między 19 a 21 rokiem życia, a następnie w organizmie zaczyna się spadek jego ilości.

Klaudia Jarmuszka-Kosmala

Jestem absolwentką Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, gdzie ukończyłam studia magisterskie na kierunku Dietetyka. Ukończyłam również studia podyplomowe na kierunku Psychodietetyka. W wolnym czasie uwielbiam gotować, a swoja pasja do zdrowego stylu życia staram się dzielić m.in. na instagramie @klaudia_jarmuszka_dietetyk tam również dzielę się wiedzą z zakresu dietetyki i zdrowia.

Możesz również polubić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *