Przewlekłe zapalenie trzustki w skrócie PZT jest chorobą zapalną, która jest postępująca i powoduje nieodwracalne uszkodzenie miąższu trzustki. W wyniku choroby dochodzi do zwłóknienia trzustki i stopniowego rozwoju niewydolności narządu co skutkuje rozwojem zaburzeń trawienia i wchłaniania. Ponadto choroba może przyczyniać się do rozwoju cukrzycy, stanów niedoborowych, niedożywienia, a finalnie także, raka trzustki.

Czynniki predysponujące do rozwoju PZT to m.in.:

  • genetyczne,
  • środowiskowe

Najprościej mówiąc w wyniku przewlekłego zapalenia trzustki dochodzi do zmian strukturalnych narządu co skutkuje powstawaniem bólu, następnie dochodzi do niewydolności zewnątrzwydzielniczej i wewnątrzwydzielniczej trzustki.

Przewlekłe zapalenie trzustki – przyczyny

1. Czynniki etiologiczne:
2. Toksyczno-metaboliczne,

• spożycie alkoholu – nadużywanie alkoholu jest najczęstszą przyczyną przewlekłego zapalenia trzustki;
palenie papierosów – najprawdopodobniej niezależny czynnik ryzyka PZT; powoduje progresję choroby i zwiększa ryzyko raka trzustki;

3. Idiopatyczne – o nieznanym/niejasnym pochodzeniu
4. Genetyczne
występowanie choroby wśród członków rodziny
5. Autoimmunologiczne,
6. Zaporowe
– polega na utrudnieniu odpływu soku trzustkowego do dwunastnicy. Może być to spowodowane m.in.:

  • wadą rozwojowa;
  • guzem trzustki,
  • uchyłkami dwunastnicy

Inne przyczyny rozwoju PZT:

  • hipertriglicerydemia;
  • hiperkalcemia.


Czynniki toksyczno-metaboliczne stanowią 70–90% wszystkich przypadków przewlekłej niewydolności trzustki

Przewlekłe zapalenie trzustki zalecenia dietetyczne:

  • Należy wprowadzić regularne posiłki;
  • W okresie nasilenia dolegliwości dieta powinna być lekkostrawna;
  • Preferowane metody obróbki termicznej to gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie w pergaminie oraz duszenie bez wcześniejszego obsmażania;
  • Należy ograniczyć spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych oraz tłuszczów trans. Z diety należy wiec wyeliminować produkty wysoko-przetworzone typu pizza, zupy w proszku, ciasta i ciasteczka, słone przekąski (chipsy, paluszki, krakersy), gotowe sosy i dressingi, tłusty nabiał, tłuste mięso i inne tłuszcze zwierzęce.
  • Codzienna dieta powinna być zbilansowana i urozmaicona. Warto zwiększyć udział wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak ALA (np. olej rzepakowy, z pestek dyni, lniany, z czarnuszki, ostropestu plamistego) oraz EPA i DHA (ryby morskie). Należy unikać spożycia oleju kokosowego i palmowego. Zamiennikiem masła może być awokado.
  • Zalecane źródła białka to chude ryby (dorsz, sandacz, flądra, mintaj, morszczuk) oraz chude gatunki mięsa (drób, królik).
  • Dieta powinna obfitować w pokarmy bogate w witaminę C (acerola, natka pietruszki, aronia), β-karoten (marchew, szpinak, morele) oraz selen (ryby).
  • Z uwagi na zawartość hipolipemizującego β-glukanu do diety warto wdrożyć płatki owsiane (głównie tzw. błyskawiczne), które mogą być stosowane także w diecie lekkostrawnej. Do zalecanych źródeł błonnika pokarmowego należą również zmielone siemię lniane oraz nasiona babki jajowatej.
  • Spożycie płynów powinno wynosić ok. 2,5 l na dobę. Zaleca się ograniczenie spożycia kawy. Warto także zmniejszyć podaż słodkich napojów oraz kompotów, ponieważ stanowią one skoncentrowane źródło cukrów prostych. Ich spożycie wpływa na wartości glikemii, a także na wzrost stężenia trójglicerydów w surowicy krwi.
  • Ograniczyć należy ostre przyprawy (musztarda, ocet, chili), buliony mięsne i grzybowe, ciężkostrawne i wzdymające potrawy, zasmażki i zawiesiste sosy.
  • Należy unikać stosowania diet wysokowęglowodanowych i niskotłuszczowych. Warto obserwować konsystencję wypróżnień i w przypadku wystąpienia biegunek tłuszczowych rozważyć wdrożenie suplementacji enzymami trzustkowymi (takie działanie zawsze odbywa się na zlecenie i pod kontrolą lekarza).
  • Należy unikać stosowania olejów MCT.
  • Wskazane jest utrzymanie niepalenia tytoniu i rezygnacja ze spożycia alkoholu. Są to dwa główne czynniki nasilające uszkodzenie miąższu trzustki.

Dieta dla pacjentów z przewlekłym zapaleniem trzustki zwłaszcza w pierwszym etapie) powinna być płynna i niskotłuszczowa. Dieta powinna być oparta o zasady diety lekkostrawnej. Stopniowo można rozszerzać zakres przyjmowanych produktów i zmieniać formę z płynnej na stałą.

Lista produktów

PRODUKTY ZALECANE ZAKAZANE 
MIĘSO I RYBY  drób, indyk, cielęcina, królik dorsz, mintaj, sola,
najlepiej gotowane lub pieczone 

Jeśli decydujemy sie na wędliny to powinniśmy postawić na drobiowe lub pieczeń z chudego mięsa  
Tłuste mięso i ryby; Tłusty drób (kaczka i gęś); Wołowina, wieprzowina; Mięsa panierowane; Wędzone, smażone;
Konserwy; Parówki; Wędliny typu salami, salceson, 

MLEKO I PRODUKTY MLECZNE mleko odtłuszczone jogurt, kefir, maślanka, śmietany wysokotłuszczowe, sery żółte, sery zawierające dużą ilość tłuszczu, tłuste mleko  
WARZYWA I OWOCE Warzywa i owoce najlepiej podawać obrane pozbawione gniazd nasiennych. Warzywa i owoce dobrze jest poddawać obróbce termicznej.

pomidory (bez skórki) buraki marchew, pietruszka, seler, dynia, ziemniaki (najlepiej gotowane/pieczone).

Owoce jagodowe, morele, nektarynki, brzoskwinie, arbuzy, jabłka,
kiwi, banany (niedojrzałe), winogrona bez pestek, morele,
owoce cytrusowe
cebula, soja, groch, warzywa konserwowe (np. fasola czerwona konserwowa)

owoce ze skórką, owoce suszone, owoce kandyzowane,
owoce w syropie




PRODUKTY ZBOŻOWE
I ORZECHY
Mąka pszenna, owsiana, płatki owsiane (błyskawiczne),
kukurydziane, pieczywo pszenne ew. graham, czerstwe
pieczywo, makarony biszkopty, suchary, drobne kasze (manna, kuskus, perłowa, ryż biały) drobne makaron, nasiona chia (w ograniczonych ilościach).
nasiona/orzechy/pestki wcześniej zblendowane

Pieczywo razowe, pełnoziarniste, świeży chleb,
Płatki śniadaniowe słodzone, musli, pieczywo słodkie
(np. bułka maślana) prażone orzechy i nasiona, masło orzechowe z dodatkiem cukru


TŁUSZCZE oleje roślinne (słonecznikowy, rzepakowy),
oliwa z oliwek, masło, miękkie margaryny
majonez, smalec, słonina, margaryny twarde,
ciasto francuskie, tłuszcz w sprayu,
PRZYPRAWYcynamon, bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn, ziele angielskie, sól, słodka papryka, currypieprz, ostre przyprawy typu ostra papryka, pieprz cayenne
SŁODKIE musy i przeciery owocowe, kisiele, budynie (na mleku odtłuszczonym), galaretki,biszkoptysłodycze przetworzone cukierki, czekolady, żelki, praliny itd ciasta typu sernik, naleśniki, pączki, drożdżówki, ciasto francuskie
NAPOJE
woda niegazowana mineralna, słaba herbata owocowa/ziołowa, napary owocowe, kawa zbożowa,
kawa zbożowa z mlekiem o niskiej zawartości tłuszczu,
słodzone napoje niegazowane i gazowane, napoje energetyzujące, napoje alkoholowe kakao, płynna czekolada, mocna kawa i herbata, mleko pełnotłuste, kefir pełnotłusty

Ilona Wójtowicz

Studentka II roku dietetyki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. W kręgu jej zainteresowań leżą choroby jelit takie jak: SIBO, IBS, ale również zaburzenia gospodarki węglowodanowej jak np. insulinooporność czy cukrzyca. Prywatnie miłośniczka zwierząt.

Możesz również polubić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *