Witaminy są to organiczne związki, które muszą być dostarczane, aby zachować prawidłowe funkcjonowania naszego organizmu. Co prawda nie dostarczają nam energii (jak węglowodany i tłuszcze) ani nie są materiałem budulcowym (jak np. białka), a dzienne zapotrzebowanie na nie jest naprawdę niewielki. To mimo tego odgrywają naprawdę olbrzymią rolę w naszym organizmie.
To właśnie one są niezbędne do przeprowadzania wielu procesów chemicznych w organizmie. Zapewniają prawidłowy przebieg wielu reakcji chemicznych dzięki czemu nasz organizm może prawidłowo funkcjonować. Np. Witamina A jest niezbędna aby zachować prawidłowe procesy widzenia, a np. witamina B6 jest istotna w ostatnim etapie przekształcania tryptofanu w serotoninę co zapobiega spadkom energii, pogorszeniu nastroju i zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji. Jak widać mimo niewielkich rozmiarów pełnią w organizmie olbrzymią rolę. Witaminy można podzielić na rozpuszczalne w wodzie jak i tłuszczach. Postanowiłam podzielić je na dwa osobne artykuły i dzisiaj głębiej przyjrzymy się tej drugiej grupie czyli witaminom rozpuszczalnym w tłuszczach.
***
Powinniśmy mieć taka świadomość jeśli chodzi o witaminy, że w większości nie są one syntezowane w organizmie dlatego niezbędne jest ich przyjmowanie z pożywieniem. Co więcej aby zachować nasz organizm w pełnym zdrowiu powinniśmy pokrywać na nie dzienne zapotrzebowanie. Większość witamin nie jest również magazynowana w organizmie tutaj mam na myśli przede wszystkim witaminy rozpuszczalne w wodzie (witaminy z gr. B oraz witaminę C) ich nadmiar jest wydalany z moczem co wiąże się z tym, ze codziennie powinniśmy razem z dietą przyjmować ich odpowiednie ilości. O tym szerzej będę mówić w kolejnym artykule.
Natomiast troszeczkę inaczej sprawa wygląda w przypadku naszego dzisiejszego obiektu zainteresowań. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (witaminy A, E, D, K) mają możliwość kumulowania się w organizmie przede wszystkim w wątrobie ale również w tkance tłuszczowe czy nerkach. Dzięki temu jesteśmy mniej narażeni na występnie niedoborów tych witamin. Natomiast tutaj dochodzi również możliwość wystąpienia toksycznych objawów nadmiaru tych witamin w organizmie. Na szczęście do ,,przedawkowania” dochodzi bardzo rzadko, a w większości przypadków są to jedynie objawy lekkiej niedyspozycji jak np. ból głowy, osłabienie, bóle mięśni.
Witamina A
Zapotrzebowanie na dobę
1. Dzieci | 2. Chłopcy | 3. Dziewczynki | 4. Kobiety >18 r.ż | 5. Kobiety w ciąży | 6. Kobiety podczas laktacji | 7. Mężczyźni >18 r.ż |
a) 1-3lat 400ug b) 4-6lat 450ug c) 7-9lat 500ug | a) 10-13lat 600ug b) 12-15lat 900ug c) 16-18lat 900ug | a) 10-13lat 600ug b) 12-15lat 700ug c) 16-18lat 700ug | 700ug | > 19r.ż 770ug < 19r.ż 750ug | > 19r.ż 1300ug < 19r.ż 1200ug | 900ug |
Produkty będące źródłem Witaminy A
Produkty odzwierzęce:
- mleko
- masło
- Mięso
- Ryby morskie
- Tran
- Jaja
- Sery dojrzewajace
- Śledzie
- Wątroba
Produkty pochodzenia roślinnego:
- oleje roślinne
- sałata
- Marchew
- Jarmuż
- Brukselka
- Natka pietruszki
- Awokado
- Pomidory
- papryka
- Szpinak
- Brokuły
Rola Witaminy A
Witamina A pełni 3 zasadnicze funkcje:
a) funkcje somatyczne: jest niezbędna w procesie wzrostu, rozwoju i różnicowaniu tkanki nabłonkowej i kostnej
– Przyczynia się do utrzymania prawidłowego stanu naskórka, regulując proces złuszczania i wymiany zewnętrznych warstw komórek.
– Posiada właściwości przeciwutleniające, szczególnie β-karoten, który chroni przed działaniem reaktywnych form tlenu
b) Rozród tj. spermatogeneza, rozwój łożyska i wzrost zarodka
– Jest czynnikiem wpływającym na wytworzenie komórek rozrodczych, jak również embriogenezę i rozwój płodu
c) Procesy widzenia
– Niezbędna w procesie widzenia
d) Zapewnia prawidłowe działanie układu immunologicznego
Witamina A magazynowana jest głównie w wątrobie w mniejszych ilościach również w nerkach, osoczu, tkance tłuszczowej czy jelicie cienkim.
Niedobór witaminy A
- suchość skóry ale jak
- Rogowacenie ale jak
- Zmiany w błonach śluzowych oczu ale jak
- upośledzenie działania gruczołów łzowych ale jak
- Suchość spojówek ale jak
- Utrata przejrzystości gałki ocznej ale jak
- Niedowidzenie po zmierzchu (kurza ślepota) ale jak
Podobne zmiany jak w spojówce oka mogą rozwijać się w śluzówce dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, moczowego i pochwy
- Rogowacenie i złuszczanie nabłonków sprzyja zakażeniom ale jak
- Niedobór tej witaminy sprzyja obniżeniu odporności organizmu, wzrostu kości i rozwoju zębów.
- Mogą pojawić się zmiany w układzie nerwowym polegające na degradacji włókien nerwowych ale jak
Nadmiar witaminy A
- Ociężałość ale jak
- Osłabienie mięśni ale jak
- Utrata apetytu ale jak
- Zahamowanie wzrostu ale jak
- Owrzodzenie skóry ale jak
- wyłysienie ale jak
- Obciążenie powiek ale jak
- wytrzeszczem ale jak
- samoistne złamania kości ale jak
- krwotoki ale jak
- deformacja czaszki i twarzy, ale jak
- dysfunkcje serca, nerek, ośrodkowego układu nerwowego, ale jak
Witamina D
Zapotrzebowanie na dobę
1. Dzieci | 2. Chłopcy | 3. Dziewczynki | 4. Kobiety >18 r.ż | 5. Kobiety w ciąży | 6. Kobiety podczas laktacji | 7. Mężczyźni >18 r.ż |
a) 1-3lat 15ug b) 4-6lat 15ug c) 7-9lat 15ug | a) 10-13lat 15ug b) 12-15lat 15ug c) 16-18lat 15ug | a) 10-13lat 15ug b) 12-15lat 15ug c) 16-18lat 15ug | 15ug, | > 19r.ż 15ug < 19r.ż 15ug | > 19r.ż 15ug < 19r.ż 15ug | 15ug |
Bardzo ciężko jest pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę D. Dzieje się tak, ponieważ jest ona w znikomych ilościach dostępna w pożywieniu. Maksymalnie z dietą jesteśmy wstanie pokryć 20% dziennego zapotrzebowania na te witaminę a to przecież naprawdę niewiele. Witamina D jest syntezowana w skórze w odpowiedzi na promienie słoneczne wystarczy 20 minut dziennie spędzić na słońcu i wystawić na ekspozycję słoneczną część naszego ciała np. przedramiona i łydki aby zapewnić syntezę odpowiedniej ilości witaminy D w naszym organizmie. O ile łatwe jest to w okresie letnim natomiast przez większa cześć roku zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym nie mamy takiej dostępności do światła słonecznego. W takim przypadku warto rozważyć suplementację tej witaminy. Statystycznie aż 90% Polaków zmaga się z niedoborem witaminy D.
Rola witaminy D
- Witamina D elementem dla układu kostnego
Bierze ona udział w mineralizacji tkanki kostnej. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi, jak również wpływa na regulacje gospodarki wapniowo-fosforanowej.
2. Zapewnia prawidłowy rozwój kości u dzieci i zapobiega krzywicy
W przypadku dzieci witamina D jest niezmiernie istotna. Pamiętajmy, że organizm dziecka rozwija się, kości rosną. W ich przypadku witamina D wpływa na zapewnienie mineralizacji kości. Zapewnia na ich wzrost, rozwój.
Niedobór witaminy D może przyczynić się do rozwoju krzywicy u dzieci co będzie skutkować zmniejszonym wchłanianiem wapnia do krwi a co za tym idzie organizm będzie pobierał wapń z kości co ostatecznie będzie skutkować niedostateczną mineralizacją kości.
3. Zapobiega choroba układu krwionośnego
4. Wpływa na układ immunologiczny
Niedobór witaminy D
- problemy ze snem, ale jak
- zmęczenie, ale jak
- bóle stawów, ale jak
- skurcze mięśni, ale jak
- trudności z koncentracją i bóle głowy. ale jak
- osteomalacji, czyli niedostatecznej mineralizacji kości. ale jak
- osłabienie układu immunologicznego, ale jak
- pogorszenie nastroju, ale
- Spadek energii jak
Witamina E
Zapotrzebowanie na dobę
1. Dzieci | 2. Chłopcy | 3. Dziewczynki | 4. Kobiety >18 r.ż | 5. Kobiety w ciąży | 6. Kobiety podczas laktacji | 7. Mężczyźni >18 r.ż |
a) 1-3lat 6mg b) 4-6lat 6mg c) 7-9lat 7mg | a) 10-13lat 10mg b) 12-15lat 10mg c) 16-18lat /mg/kg 10mg | a) 10-13lat 8mg b) 12-15lat 8mg c) 16-18lat 8mg | 8mg | > 19r.ż 10mg < 19r.ż 10mg | > 19r.ż 11mg < 19r.ż 11mg | 10mg |
Źródła witaminy E
- Oleje roślinne (słonecznikowy, sojowy, rzepakowy) ale jak
- Ziarna słonecznika ale jak
- Orzechy laskowe ale jak
- Pestki dyni ale jak
- Migdały ale jak
- Kiełki pszenicy ale jak
- Pełne ziarna zbóż, nasiona ale jak
Rola witaminy E
Niedobór witaminy E
- Niedobór witaminy E zdarza się bardzo rzadko ale jak
- zmniejszenie zawartości tej witaminy w osoczu krwi ale jak
- przyspieszony rozpad krwinek czerwonych ale jak
- dystrofia mięśniowa u dorosłych ale jak
Nadmiar witaminy E
- Witamina E w nadmiarze nie jest toksyczna
- przy zbyt dużej dawce witaminy E mogą wystąpić jedynie objawy niedyspozycji:
- ból głowy ale jak
- zmęczenie ale jak
- senność ale jak
- osłabienie mięśni ale jak
- podwójne widzenie ale jak
- zaburzenia jelitowe ale jak
Witamina K
Zapotrzebowanie na dobę
1. Dzieci | 2. Chłopcy | 3. Dziewczynki | 4. Kobiety >18 r.ż | 5. Kobiety w ciąży | 6. Kobiety podczas laktacji | 7. Mężczyźni >18 r.ż |
a) 1-3lat 15ug b) 4-6lat 20ug c) 7-9lat 25ug | a) 10-13lat 40ug b) 12-15lat 50ug c) 16-18lat 65ug | a) 10-13lat 40ug b) 12-15lat 50ug c) 16-18lat 55ug | 55ug | > 19r.ż 55ug < 19r.ż 55ug | > 19r.ż 55ug < 19r.ż 55ug | 65ug |
Źródła Witaminy K
- Szpinak, ale jak
- Sałata, ale jak
- Brukselka, ale jak
- Herbata zielona, ale jak
- Wątroba wołowa, ale jak
- Kapusta, ale jak
- Kalafior, ale jak
- Ser, ale jak
- Masło, ale jak
- Jaja, ale jak
Rola Witaminy K
- Bierze udział w procesie krzepnięcia krwi przez wpływ na syntezę protrombiny – prekursor trombiny
- Uczestniczy w tworzeniu tkanki kostnej – wpływa na syntezę osteokalcyny białka odpowiadającego za prawidłowe uwapnienie tkanki kostnej
Niedobór witaminy K
Niedobór zdarza się bardzo rzadko ze względu na to, że występują zarówno w produktach pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego. Dodatkowo jest ona jelitowa synteza bakteryjna
Niedobory mogą pojawić się u osób starszych w wyniku zaburzeń w wyniku zaburzeń w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, zmniejszonego wydzielania zółci, chorób wątroby, lub stosowania antybiotyków i innych leków.
Jak zwiększyć przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach?
- Nie zapominaj o dodaniu do posiłku zdrowych tłuszczy.
Skropienie sałatki oliwa z oliwek z pewnością przyczyni się do lepszego przyswajania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Dzięki tak niewielkiej zmianie mozemy z takiej sałatki czerpać jeszcze wiecej dobroczynnych dla naszego zdrowia składników.
2. Jesli wkomponujesz do smoothie bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe awokado, orzechy, wiórki kokosowe lub łyżeczke oliwy z oliwek/oleju rzepakoweg lub lnianego możesz być pewny, że pomimo twój napój warzywno owocowy, owocowy lub wyłacznie warzywny, który już jest olbrzymią bombą witaminową będziesz mógł przyswoić z niego jeszcze wiecej dobroczynnych dla twojego zdrowia składników.
2. Poza olwią z oliwek, olejem rzepakowym czy lniany doskonałym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych jest awokado, orzechy, masło orzechowe, wiórki kokosowe nie zapomnij dodawać ich do swoich posiłków.