Witaminy są to organiczne związki, które muszą być dostarczane, aby zachować prawidłowe funkcjonowania naszego organizmu. Co prawda nie dostarczają nam energii (jak węglowodany i tłuszcze) ani nie są materiałem budulcowym (jak np. białka), a dzienne zapotrzebowanie na nie jest naprawdę niewielki. To mimo tego odgrywają naprawdę olbrzymią rolę w naszym organizmie.

To właśnie one są niezbędne do przeprowadzania wielu procesów chemicznych w organizmie. Zapewniają prawidłowy przebieg wielu reakcji chemicznych dzięki czemu nasz organizm może prawidłowo funkcjonować. Np. Witamina A jest niezbędna aby zachować prawidłowe procesy widzenia, a np. witamina B6 jest istotna w ostatnim etapie przekształcania tryptofanu w serotoninę co zapobiega spadkom energii, pogorszeniu nastroju i zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji. Jak widać mimo niewielkich rozmiarów pełnią w organizmie olbrzymią rolę. Witaminy można podzielić na rozpuszczalne w wodzie jak i tłuszczach. Postanowiłam podzielić je na dwa osobne artykuły i dzisiaj głębiej przyjrzymy się tej drugiej grupie czyli witaminom rozpuszczalnym w tłuszczach.

***

Powinniśmy mieć taka świadomość jeśli chodzi o witaminy, że w większości nie są one syntezowane w organizmie dlatego niezbędne jest ich przyjmowanie z pożywieniem. Co więcej aby zachować nasz organizm w pełnym zdrowiu powinniśmy pokrywać na nie dzienne zapotrzebowanie. Większość witamin nie jest również magazynowana w organizmie tutaj mam na myśli przede wszystkim witaminy rozpuszczalne w wodzie (witaminy z gr. B oraz witaminę C) ich nadmiar jest wydalany z moczem co wiąże się z tym, ze codziennie powinniśmy razem z dietą przyjmować ich odpowiednie ilości. O tym szerzej będę mówić w kolejnym artykule.

Natomiast troszeczkę inaczej sprawa wygląda w przypadku naszego dzisiejszego obiektu zainteresowań. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (witaminy A, E, D, K) mają możliwość kumulowania się w organizmie przede wszystkim w wątrobie ale również w tkance tłuszczowe czy nerkach. Dzięki temu jesteśmy mniej narażeni na występnie niedoborów tych witamin. Natomiast tutaj dochodzi również możliwość wystąpienia toksycznych objawów nadmiaru tych witamin w organizmie. Na szczęście do ,,przedawkowania” dochodzi bardzo rzadko, a w większości przypadków są to jedynie objawy lekkiej niedyspozycji jak np. ból głowy, osłabienie, bóle mięśni.

Witamina A

Zapotrzebowanie na dobę

 1. Dzieci  2. Chłopcy  3. Dziewczynki 4. Kobiety >18 r.ż  5. Kobiety w ciąży 6. Kobiety podczas laktacji   7. Mężczyźni >18 r.ż
 a) 1-3lat
400ug
b) 4-6lat
450ug
c) 7-9lat 500ug
 a) 10-13lat 600ug
b) 12-15lat
900ug
c) 16-18lat
900ug
  a) 10-13lat 600ug
b) 12-15lat
700ug
c) 16-18lat
700ug
700ug > 19r.ż
770ug
< 19r.ż
750ug 
  > 19r.ż
1300ug
< 19r.ż
1200ug
 900ug
Produkty będące źródłem Witaminy A

Produkty odzwierzęce:

  • mleko
  • masło
  • Mięso
  • Ryby morskie
  • Tran
  • Jaja
  • Sery dojrzewajace
  • Śledzie
  • Wątroba

Produkty pochodzenia roślinnego:

  • oleje roślinne
  • sałata
  • Marchew
  • Jarmuż
  • Brukselka
  • Natka pietruszki
  • Awokado
  • Pomidory
  • papryka
  • Szpinak
  • Brokuły
witaminy

Rola Witaminy A

Witamina A pełni 3 zasadnicze funkcje:

a) funkcje somatyczne: jest niezbędna w procesie wzrostu, rozwoju i różnicowaniu tkanki nabłonkowej i kostnej

– Przyczynia się do utrzymania prawidłowego stanu naskórka, regulując proces złuszczania i wymiany zewnętrznych warstw komórek.

– Posiada właściwości przeciwutleniające, szczególnie β-karoten, który chroni przed działaniem reaktywnych form tlenu

b) Rozród tj. spermatogeneza, rozwój łożyska i wzrost zarodka

– Jest czynnikiem wpływającym na wytworzenie komórek rozrodczych, jak również embriogenezę i rozwój płodu

c) Procesy widzenia

– Niezbędna w procesie widzenia

d) Zapewnia prawidłowe działanie układu immunologicznego

Witamina A magazynowana jest głównie w wątrobie w mniejszych ilościach również w nerkach, osoczu, tkance tłuszczowej czy jelicie cienkim.

Niedobór witaminy A

  • suchość skóry ale jak
  • Rogowacenie ale jak
  • Zmiany w błonach śluzowych oczu ale jak
  • upośledzenie działania gruczołów łzowych ale jak
  • Suchość spojówek ale jak
  • Utrata przejrzystości gałki ocznej ale jak
  • Niedowidzenie po zmierzchu (kurza ślepota) ale jak

Podobne zmiany jak w spojówce oka mogą rozwijać się w śluzówce dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, moczowego i pochwy

  • Rogowacenie i złuszczanie nabłonków sprzyja zakażeniom ale jak
  • Niedobór tej witaminy sprzyja obniżeniu odporności organizmu, wzrostu kości i rozwoju zębów.
  • Mogą pojawić się zmiany w układzie nerwowym polegające na degradacji włókien nerwowych ale jak

Nadmiar witaminy A

  • Ociężałość ale jak
  • Osłabienie mięśni ale jak
  • Utrata apetytu ale jak
  • Zahamowanie wzrostu ale jak
  • Owrzodzenie skóry ale jak
  • wyłysienie ale jak
  • Obciążenie powiek ale jak
  • wytrzeszczem ale jak
  • samoistne złamania kości ale jak
  • krwotoki ale jak
  • deformacja czaszki i twarzy, ale jak
  • dysfunkcje serca, nerek, ośrodkowego układu nerwowego, ale jak

Witamina D

Zapotrzebowanie na dobę

 1. Dzieci  2. Chłopcy  3. Dziewczynki 4. Kobiety >18 r.ż  5. Kobiety w ciąży 6. Kobiety podczas laktacji   7. Mężczyźni >18 r.ż
 a) 1-3lat
15ug
b) 4-6lat
15ug
c) 7-9lat
15ug
 a) 10-13lat
15ug
b) 12-15lat
15ug
c) 16-18lat
15ug
  a) 10-13lat
15ug
b) 12-15lat
15ug
c) 16-18lat
15ug
15ug,> 19r.ż
15ug
< 19r.ż
15ug
> 19r.ż
15ug
< 19r.ż
15ug
15ug

Bardzo ciężko jest pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę D. Dzieje się tak, ponieważ jest ona w znikomych ilościach dostępna w pożywieniu. Maksymalnie z dietą jesteśmy wstanie pokryć 20% dziennego zapotrzebowania na te witaminę a to przecież naprawdę niewiele. Witamina D jest syntezowana w skórze w odpowiedzi na promienie słoneczne wystarczy 20 minut dziennie spędzić na słońcu i wystawić na ekspozycję słoneczną część naszego ciała np. przedramiona i łydki aby zapewnić syntezę odpowiedniej ilości witaminy D w naszym organizmie. O ile łatwe jest to w okresie letnim natomiast przez większa cześć roku zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym nie mamy takiej dostępności do światła słonecznego. W takim przypadku warto rozważyć suplementację tej witaminy. Statystycznie aż 90% Polaków zmaga się z niedoborem witaminy D.

Rola witaminy D

  1. Witamina D elementem dla układu kostnego

Bierze ona udział w mineralizacji tkanki kostnej. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi, jak również wpływa na regulacje gospodarki wapniowo-fosforanowej.

2. Zapewnia prawidłowy rozwój kości u dzieci i zapobiega krzywicy

W przypadku dzieci witamina D jest niezmiernie istotna. Pamiętajmy, że organizm dziecka rozwija się, kości rosną. W ich przypadku witamina D wpływa na zapewnienie mineralizacji kości. Zapewnia na ich wzrost, rozwój.

Niedobór witaminy D może przyczynić się do rozwoju krzywicy u dzieci co będzie skutkować zmniejszonym wchłanianiem wapnia do krwi a co za tym idzie organizm będzie pobierał wapń z kości co ostatecznie będzie skutkować niedostateczną mineralizacją kości.

3. Zapobiega choroba układu krwionośnego

4. Wpływa na układ immunologiczny

Niedobór witaminy D

  • problemy ze snem, ale jak
  • zmęczenie, ale jak
  • bóle stawów, ale jak
  • skurcze mięśni, ale jak
  • trudności z koncentracją i bóle głowy. ale jak 
  • osteomalacji, czyli niedostatecznej mineralizacji kości. ale jak
  • osłabienie układu immunologicznego, ale jak
  • pogorszenie nastroju, ale
  • Spadek energii jak

Witamina E

Zapotrzebowanie na dobę

 1. Dzieci  2. Chłopcy  3. Dziewczynki 4. Kobiety
>18 r.ż
  5. Kobiety w ciąży 6. Kobiety podczas laktacji   7. Mężczyźni
>18 r.ż
 a) 1-3lat
6mg
b) 4-6lat
6mg
c) 7-9lat
7mg
 a) 10-13lat
10mg
b) 12-15lat
10mg
c) 16-18lat /mg/kg 10mg
  a) 10-13lat
8mg
b) 12-15lat
8mg
c) 16-18lat
8mg
8mg > 19r.ż
10mg
< 19r.ż
10mg
  > 19r.ż
11mg
< 19r.ż
11mg
10mg

Źródła witaminy E

  • Oleje roślinne (słonecznikowy, sojowy, rzepakowy) ale jak
  • Ziarna słonecznika ale jak
  • Orzechy laskowe ale jak
  • Pestki dyni ale jak
  • Migdały ale jak
  • Kiełki pszenicy ale jak
  • Pełne ziarna zbóż, nasiona ale jak
Oliwa z oliwek

Rola witaminy E

Niedobór witaminy E

  • Niedobór witaminy E zdarza się bardzo rzadko ale jak
  • zmniejszenie zawartości tej witaminy w osoczu krwi ale jak
  • przyspieszony rozpad krwinek czerwonych ale jak
  • dystrofia mięśniowa u dorosłych ale jak

Nadmiar witaminy E

  • Witamina E w nadmiarze nie jest toksyczna
  • przy zbyt dużej dawce witaminy E mogą wystąpić jedynie objawy niedyspozycji:
  • ból głowy ale jak
  • zmęczenie ale jak
  • senność ale jak
  • osłabienie mięśni ale jak
  • podwójne widzenie ale jak
  • zaburzenia jelitowe ale jak

Witamina K

Zapotrzebowanie na dobę

 1. Dzieci  2. Chłopcy  3. Dziewczynki 4. Kobiety >18 r.ż  5. Kobiety w ciąży 6. Kobiety podczas laktacji   7. Mężczyźni >18 r.ż
 a) 1-3lat
15ug
b) 4-6lat
20ug
c) 7-9lat
25ug
 a) 10-13lat
40ug
b) 12-15lat
50ug
c) 16-18lat
65ug
  a) 10-13lat
40ug
b) 12-15lat
50ug
c) 16-18lat
55ug
55ug > 19r.ż
55ug
< 19r.ż
55ug 
  > 19r.ż
55ug
< 19r.ż
55ug
65ug

Źródła Witaminy K

  • Szpinak, ale jak
  • Sałata, ale jak
  • Brukselka, ale jak
  • Herbata zielona, ale jak
  • Wątroba wołowa, ale jak
  • Kapusta, ale jak
  • Kalafior, ale jak
  • Ser, ale jak
  • Masło, ale jak
  • Jaja, ale jak

Rola Witaminy K

  • Bierze udział w procesie krzepnięcia krwi przez wpływ na syntezę protrombiny – prekursor trombiny
  • Uczestniczy w tworzeniu tkanki kostnej – wpływa na syntezę osteokalcyny białka odpowiadającego za prawidłowe uwapnienie tkanki kostnej

Niedobór witaminy K

Niedobór zdarza się bardzo rzadko ze względu na to, że występują zarówno w produktach pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego. Dodatkowo jest ona jelitowa synteza bakteryjna

Niedobory mogą pojawić się u osób starszych w wyniku zaburzeń w wyniku zaburzeń w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, zmniejszonego wydzielania zółci, chorób wątroby, lub stosowania antybiotyków i innych leków.

Jak zwiększyć przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach?

  1. Nie zapominaj o dodaniu do posiłku zdrowych tłuszczy.

Skropienie sałatki oliwa z oliwek z pewnością przyczyni się do lepszego przyswajania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Dzięki tak niewielkiej zmianie mozemy z takiej sałatki czerpać jeszcze wiecej dobroczynnych dla naszego zdrowia składników.

2. Jesli wkomponujesz do smoothie bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe awokado, orzechy, wiórki kokosowe lub łyżeczke oliwy z oliwek/oleju rzepakoweg lub lnianego możesz być pewny, że pomimo twój napój warzywno owocowy, owocowy lub wyłacznie warzywny, który już jest olbrzymią bombą witaminową będziesz mógł przyswoić z niego jeszcze wiecej dobroczynnych dla twojego zdrowia składników.

2. Poza olwią z oliwek, olejem rzepakowym czy lniany doskonałym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych jest awokado, orzechy, masło orzechowe, wiórki kokosowe nie zapomnij dodawać ich do swoich posiłków.

Klaudia Jarmuszka-Kosmala

Jestem absolwentką Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, gdzie ukończyłam studia magisterskie na kierunku Dietetyka. Ukończyłam również studia podyplomowe na kierunku Psychodietetyka. W wolnym czasie uwielbiam gotować, a swoja pasja do zdrowego stylu życia staram się dzielić m.in. na instagramie @klaudia_jarmuszka_dietetyk tam również dzielę się wiedzą z zakresu dietetyki i zdrowia.

Możesz również polubić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *