Główne alergeny
- Amalgamat
- Żółtko jaja kurzego
- Białko jaja kurzego
- Gluten (jęczmień)
- Gluten (pszenica)
- Drożdże
- Histamina
- Lateks
- Mleko
- Żyto
- Pszenica
- Papierosy (m.in.: Lucky Strike, Gianty, Pall Mall, L&M, JPS, Gauloises Brunes. Camel Light, Chesterfield)
- Cukier biały
Owoce
- Ananas
- Jabłko
- Morela
- Banan
- Gruszka
- Jeżyna
- Daktyl
- Truskawka
- Figa
- Borówka
- Malina
- Porzeczka
- Wiśnia
- Kiwi
- Mandarynka
- Mango
- Melon
- Nektarynka
- Pomarańcza
- Grejpfrut
- Papaja
- Brzoskwinia
- Śliwka
- Rodzynka
- Winogrono
- Cytryna
Olej/Ocet
- Ocet jabłkowy
- Olej sezamowy
- Olej arachidowy
- Olej do smażenia
- Ocet owocowy
- Oliwa z oliwek
- Olej rzepakowy
- Plej słonecznikowy
- Ocetwinny
Produkty sojowe
- SOja
- Granulat sojowy
- Mleko sojowe
- Sos sojowy
- Tofu
Warzywa
- Bakłażan
- Awokado
- Kalafior
- Fasola zielona
- Fasola biała
- Brokuł
- Groszek żółty
- Groszek zielony
- Koper włoski
- Sałata zielona
- Ogórek
- Ziemniak
- Kalarepa
- Por
- Soczewica
- Marchew
- Papryka
- Papryka peperoni
- Rzodkiewka
- Rzodkiew
- Brukselka
- Buraki czerwone
- Kapusta czerwona
- Kapusta kiszona
- Seler
- Szparagi
- Szpinak
- Pomidory
- Kapusta włoska
- CUkinia
- Cebula
Dodatki do żywności
b) Konserwanty
- E 200 Kwas sorbinowy
- E 202 Sorbinian potasu
- E 210 Kwas benzoesowy
- E 211Bensoesan sodu
- E 212 Bensoesan potasu
- E214 PHB ester etylowy
- E 215 P-hydroksybensoesan
- E 216 PHB ester propylowy
- E 217 P-hydroksybenzoesan
- E 218 PHB ester metylowy
- E 219 P-hydroksybenzoesan
- E 220 Dwutlenek siarki
- E 221 Siarczyn sodu
- E 222 Wodorosiarczyn sodu
- E 223 Disiarczyn sodu
- E 224 Disiarczyn potasu
- E 230 Bifenyl
- E 231 Ortofenylofenol
- E 233 Tiabendazol
- E 236 Kwas mrówkowy
- E 239 Heksametylenotetramin
- E 249 Azotyn potasu
- E 250 Azotyn sodu
- E 251 Azotan sodu
- E 252 Azotan potasu
- E 270 Kwas mlekowy
- E 280 Kwas propionowy
- E 281 Propionian sodu
Dodatki do żywności
e) Wzmacniacz smaku
- E E 621 Glutaminian sodu
- E 622 Glutaminian potasu
- E 623 Glutaminian wapnia
- E 627 Guanylan sodu
- E 640 Glicyna
- E 641 Leucyna
- E 950 Acesulfam K
- E 951 Aspartam
- E 952 Cyklaminian sodu
- E 954 Sacharynian sodu
- E 957 Taumatyna
- E 959 Neohesperydyna TLC
- Wanilina
Pyłek
- Klon
- AMarat
- Aster
- Bylica zwyczajna
- Brzoza
- Pyłek pszczeli
- Pokrzywa
- Buk (buk czerwony)
- Chryzantema
- Dalia
- Dąb
- Olcha
- Popiól
- Świerk
- Liliowy
- Serdecznik pospolity
- Jęczmień
- ZIoła szklane
- Owies gładki
- Nawłoć
- Owies
- Grab
- Leszczyna
- Bez czarny
- Trawa miodowa
- Chmiel
- Houndstooth trawa
- Jasmine
- Trawa grzebieniowa
- Sosna
- Kula trawy, pospolita
- Linden
- Dmuchawiec
- Lucerna
- Kukurydza
- Magneuerite
- Topola
- Platan
- Perz
- Ambrozja
- Rzepak
- Raygras
- Trawa wiech
- Akacja
- Żyto
- Kasztanowiec zwyczajny
- Tomka wonna
- Szczaw zwyczajny
- WIąz
- babka zwyczajna
- Wierzba
- Pszenica
- Amarantus łąkowy
- Tymotka
- Trawa łąkowa
- Kostrzewa łakowa
Paliwa/gazy spalinowe
7 alergenów
Fotoalergeny
22 alergenów
22 alergenów
Tkaniny i tekstylia
16 alergenów
Farmaceutyki
91 alergenów
Produkty mleczne
- Maślanka
- Camembert
- Mleko skondensowane
- Jogurt
- Ser twardy
- Ser miękki
- Kefir
- Twaróg
- Śmietana
- Mleko kwaśne ,5%
- Ser owczy
- Mleko kozie 1,5%
- Bita śmietana 30%
- Mleko UHT 3,5%
- Mleko UHT 1,5%
- Jogurt 0,1%
- Mleko ekologiczne 3,8%
- Mleko ekologiczne 1,5%
- Kefir 1,5%
- Ser APpenzeller
- Ser Emmentaler
- Ser Gragere
- Ser kozi twardy
- Ser kozi miękki
- Ser owczy twardy
- Ser owczy miękki
- Filadelfia
Słodzik
- Syrop klonowy
- Nektar jabłkowy
- Aspartam
- Miód pszczeli
- Nektar gruszkowy
- Cyclamat
- Fruktoza
- Maltitiol
- Mannitol
- Laktoza
- Palatinose
- Cukier trzcinowy
- Cukier buraczany
- Sacharyna
- Czekolada
- Proszek czekoladowy
- Sorbit
- Słód
- Ksylitol
Orzechy
- Orzeszki ziemne
- Orzechy laskowe
- Kakao
- Orzech kokosa
- Pestki dyni
- Siemię lniane
- Migdały
- Mak
- Orzechy brazylijskie
- Orzech Pekan
- Pistacje
- Nasiona sezamu
- Nasiona słonecznika
- Orzechy włoskie
Napoje alkoholowe
- Piwo bezalkoholowe
- Piwo Export
- Piwo Pils
- Piwo pszeniczne ciemne
- Piwo pszeniczne jasne
- Koniak
- Wino czerwone
- RUm
- Sekt
- Wino białe
- Whisky
Przyprawy i zioła
- ANyż
- Bazylia
- Cząber
- Kostka rosołowa
- Pieprz Cayenne
- Cenovis
- Curry
- Koper
- Estragon
- Glutaminian
- Herbamare
- Imbir
- Trybula
- Ketchup
- Czosnek
- Kolendra
- Sól ziołowa
- Kminek
- Liść laurowy
- Maggi
- Majeranek
- Sól morska
- Gałka muszkatułowa
- Goździki
- Oregano
- Papryka
- Pietruszka
- Pieprz
- Rozmaryn
- Szafran
- Szałwia
- SÓl
- Szczypiorek
- Musztarda
- Tabasco
- Tymianek
- Trocomare
- Wanilia
- Jałowiec
- Cynamon
Dodatki do żywności
c) Przeciwutleniacze
- E 310 Galusan propylu
- E 311 Galusan oktylu
- E 312 Galusan dodecylu
- E 320 butylohydroksyanizol
- E 321 Butylowany hydroksytolu
Dodatki do żywności
f) Smaki
- Aromat anansowy
- Aromat jabłkowy
- Aromat morelowy
- Aromat bananowy
- ARomat gorzkich migdałów
- Aromat jeżynowy
- Aromat Cassis
- Aromat truskawkowy
- Aromat jagodowy
- Aromat malinowy
- Aromat kawy
- Aromat wiśniowy
- Aromat migdałowy
- Aromat Maraschino
- Aromat pomarańczowy
- Aromat mietowy
- Aromat brzoskwiniowy
- Aromat pistacjowy
- Aromat rumowy
- Aromat winogronowy
- Aromat waniliowy
- Aromatjagód leśnych
- Aromat gruszki williams
- Aromat cytrynowy
Grzyby
- Boczniaki
- Pieczarka
- Smardz
- Pieprznik jadalny
- Shitake
- Borowik szlachetny
- Trufla
Roztocza + Owady
- Pszczoła
- Roztocza kurzu domowego
- Roztocza mąki
- Osa
Pestycydy
119 alergenów
Chemikalia środowiskowe
34 alergeny
Włókna 4 alergeny
Rozpuszczalniki
8 alergenów
Barwniki do tekstyliów
14 alergenów
Substancje konserwujące
23 alergenów
Ziarna
- Gryka
- Orkisz
- Jęczmień
- Gliadyna
- Gluten
- Owies
- Płatki owsiane
- Proso (proso złote
- Płatki śniadaniowe Kollath
- Kukurydza
- Ryż biały
- Mąka biała
- Płatki pszeniczne
- Skrobia pszeniczna
Mięso
- Mięso kurze
- Mięso cielęce
- Mięso królicze
- Mięso jagnięce
- Mięso wołowe
- Mięso wieprzowe
- Mięso indycze
Ryba
- Węgorz
- Sieja
- Flądra
- Rak
- Pstrąg
- Szczupak
- Homar
- Dorsz
- Karp
- Krab (krewetka)
- Łosoś
- Małze
- Sardynka
- Sola
- Tuńczyk
- Kałamarnica
Tłuszcz do smarowania
- Tłuszcz kokosowy do smażenia
- Masło
- Masło Demeter
- Margaryna 1 (Vitaquell Omega 3)
- Margaryna II (Eden die bunte)
- Becel omega 3+6
- Rama bio
- Kawa Latte półtłusta
- Butaris
- Smalec wieprzowy
- Smalec z gęsi
Napoje bezalkoholowe
- Coca Cola
- COla Light
- Kawa Demeter
- Fanta
- Isostar
- Kawa Eduscho
- Kawa espresso
- Kawa Hag
- Kawa Jacobs
- Kawa Nescafe
- Kawa Onko S
- Kawa Tchibo
- Kawa zbożowa
- Pepsi Cola
- Red Bull
- Sprote
- Werbena
- Nasiona kopru włoskiego
- Herbata zielona
- Owoc dzikiej rózy
- Dziurawiec
- Rumianek
- Kwiat Lipy
- Herbata Mate
- Mięta pieprzowa
- Czarna herbata
- Melisa
Dodatki do żywności
a) Barwniki
- E 100 Kurkumina
- E 101 RYboflawiny
- E 102 Tartrazyna
- E 102 + E 131 tartazyna + Błękit patentowy V
- E 104 Żółcień cholinowy
- E 110 Żółto pomarańczowy
- E 120 Koszenila
- E 122 Azorubina
- E 123 Amarant
- E 124 Ponceau 4R
- E 127 Erytrozyna
- E 131 Błękit patentowy V
- E 132 Indygokaarmina
- E 133 Błękit brylantowy
- E 140 Chlorofilina
- E 142 Zieleń brylantowa
- E 150 Karmel
- E 151 Czerń brylantowa BN
- E 153 carbo Medicinalis
- E 160 Carotenes
- E 162 Czerwień buraczana
- E 171 Dwutlenek tytanu
- E 173 Aluminium
- Mix-brązowy E 104/124/127
- Mix – żółty E 104/110/124
- Mix czerwony E124/132
Dodatki do żywności
d) Emulgatory i stabilizatory
- E 322 D Lecytyna
- E 322 S Lecytyna
- E 338 Kwas ortofosforowy
- E 339 B ortofosforan dipotasu
- E 340 B Ortofosforan dipotasowy
- E 340 C ortofosforan tripotaswy
- E 341 C ortofosforan trójwapniowy
- EE 385 EDTA Ethylen E diamind
- E 401 Alginian sodu
- E 406 Agar – Agar
- E 407 Karagenina
- E 409 Carraghenates
- E 410 Mączka chleba świętojańskiego
- E 412 Gomme de guar
- E 414 Guma arabska
- E 415 Gomme ksantan
- E 420 Sorbitol
- E 421 Mannitol
- E 422 Gliceryna
- E 440 A pektyny
- E 450 B trifosforan pentasodu
- E 450 C Heksametafosforan sodu
- E 450 Dihydrofosforan sodu
- E 461 Metyloceluloza
- E 466 Karboksymetyloceluloza
- E 535 Żelzocyjanek sodu
- E 536 Żelazocyjanek potasu
Dodatki do żywności
f) Inne
- Kwas acetylosalicylowy
- Pektyna jabłkowa
- Aspartam
- Proszek do pieczenia
- Chinina
- Tlnek chromu
- Azotan kobaltu
- Cyklaminian
- Żelatyna
- Guma arabska
- Bromian potasu
- Skrobia ziemniaczana
- Kofeina
- Skrobia kukurydziana
- Fluorek sodu
- Jodek sodu
- Siarczan niklu
- Parafina
- Fenol
- Fenyloalanina
- Fosforany
- Utwardzacz
- Procaina
- Sacharyna
- Kwas salicylowy
- Lukrecja
- Salfadiazyna
- Sulfaguanidyna
- Tauryna
- Tyramina
- Kwas winowy
- Kwas cytrynowy
Zwierzęta
- Jad pszczeli
- Kaczka
- Gęś
- Chomik syryjski
- Kurczak
- Pies
- Wielbłąd
- Królik
- Kot
- Mysz
- Świnka morska
- Roztocza
- Koń
- Szczur
- Krowa
- Wełna owcza
- Świnia
- Papużka falista
- Jad osy
- Koza
Włókna Drzewne 17 alergenów
Gospodarstwo domowe - kosmetyki
31 alergenów
Środki piorące
29 alergenów
Kosmatyki
26 alergenów
Zapraszam
na konsultacje
w Poznaniu!
Zapraszam na konsultacje
dietetyczne wszystkich mieszkańców
Poznania i okolic.
- Poznań Wilda
- Poznań Grunwald
- Poznań Dębiec
- Poznań Nowe Miasto
- Poznań Winogrady
- Poznań Ławica
- Puszczykowo
- Kamionki
- Komorniki
- Swarzędź
- Koziegłowy
- Suchy Las
- Przeźmierowo
- Luboń