Główne alergeny

  1. Amalgamat
  2. Żółtko jaja kurzego
  3. Białko jaja kurzego
  4. Gluten (jęczmień)
  5. Gluten (pszenica)
  6. Drożdże
  7. Histamina
  8. Lateks
  9. Mleko
  10. Żyto
  11. Pszenica
  12. Papierosy (m.in.: Lucky Strike, Gianty, Pall Mall, L&M, JPS, Gauloises Brunes. Camel Light, Chesterfield)
  13. Cukier biały

Owoce

  1. Ananas
  2. Jabłko
  3. Morela
  4. Banan
  5. Gruszka
  6. Jeżyna
  7. Daktyl
  8. Truskawka
  9. Figa
  10. Borówka
  11. Malina
  12. Porzeczka
  13. Wiśnia
  14. Kiwi
  15. Mandarynka
  16. Mango
  17. Melon
  18. Nektarynka
  19. Pomarańcza
  20. Grejpfrut
  21. Papaja
  22. Brzoskwinia
  23. Śliwka
  24. Rodzynka
  25. Winogrono
  26. Cytryna

Olej/Ocet

  1. Ocet jabłkowy
  2. Olej sezamowy
  3. Olej arachidowy
  4. Olej do smażenia
  5. Ocet owocowy
  6. Oliwa z oliwek
  7. Olej rzepakowy
  8. Plej słonecznikowy
  9. Ocetwinny

Produkty sojowe

  1. SOja
  2. Granulat sojowy
  3. Mleko sojowe
  4. Sos sojowy
  5. Tofu

Warzywa

  1. Bakłażan
  2. Awokado
  3. Kalafior
  4. Fasola zielona
  5. Fasola biała
  6. Brokuł
  7. Groszek żółty
  8. Groszek zielony
  9. Koper włoski
  10. Sałata zielona
  11. Ogórek
  12. Ziemniak
  13. Kalarepa
  14. Por
  15. Soczewica
  16. Marchew
  17. Papryka
  18. Papryka peperoni
  19. Rzodkiewka
  20. Rzodkiew
  21. Brukselka
  22. Buraki czerwone
  23. Kapusta czerwona
  24. Kapusta kiszona
  25. Seler
  26. Szparagi
  27. Szpinak
  28. Pomidory
  29. Kapusta włoska
  30. CUkinia
  31. Cebula

Dodatki do żywności
b) Konserwanty

  1. E 200 Kwas sorbinowy
  2. E 202 Sorbinian potasu
  3. E 210 Kwas benzoesowy
  4. E 211Bensoesan sodu
  5. E 212 Bensoesan potasu
  6. E214 PHB ester etylowy
  7. E 215 P-hydroksybensoesan
  8. E 216 PHB ester propylowy
  9. E 217 P-hydroksybenzoesan
  10. E 218 PHB ester metylowy
  11. E 219 P-hydroksybenzoesan
  12. E 220 Dwutlenek siarki
  13. E 221 Siarczyn sodu
  14. E 222 Wodorosiarczyn sodu
  15. E 223 Disiarczyn sodu
  16. E 224 Disiarczyn potasu
  17. E 230 Bifenyl
  18. E 231 Ortofenylofenol
  19. E 233 Tiabendazol
  20. E 236 Kwas mrówkowy
  21. E 239 Heksametylenotetramin
  22. E 249 Azotyn potasu
  23. E 250 Azotyn sodu
  24. E 251 Azotan sodu 
  25. E 252 Azotan potasu
  26. E 270 Kwas mlekowy
  27. E 280 Kwas propionowy
  28. E 281 Propionian sodu

Dodatki do żywności
e) Wzmacniacz smaku

  1. E E 621 Glutaminian sodu
  2. E 622 Glutaminian potasu
  3. E 623 Glutaminian wapnia
  4. E 627 Guanylan sodu
  5. E 640 Glicyna 
  6. E 641 Leucyna
  7. E 950 Acesulfam K
  8. E 951 Aspartam
  9. E 952 Cyklaminian sodu
  10. E 954 Sacharynian sodu
  11. E 957 Taumatyna
  12. E 959 Neohesperydyna TLC
  13. Wanilina

Pyłek

  1. Klon
  2. AMarat
  3. Aster
  4. Bylica zwyczajna
  5. Brzoza
  6. Pyłek pszczeli
  7. Pokrzywa
  8. Buk (buk czerwony)
  9. Chryzantema
  10. Dalia
  11. Dąb
  12. Olcha
  13. Popiól
  14. Świerk
  15. Liliowy
  16. Serdecznik pospolity
  17. Jęczmień
  18. ZIoła szklane
  19. Owies gładki
  20. Nawłoć
  21. Owies
  22. Grab
  23. Leszczyna
  24. Bez czarny
  25. Trawa miodowa
  26. Chmiel
  27. Houndstooth trawa
  28. Jasmine
  29. Trawa grzebieniowa
  30. Sosna
  31. Kula trawy, pospolita
  32. Linden
  33. Dmuchawiec
  34. Lucerna
  35. Kukurydza
  36. Magneuerite
  37. Topola
  38. Platan
  39. Perz
  40. Ambrozja
  41. Rzepak
  42. Raygras
  43. Trawa wiech
  44. Akacja
  45. Żyto
  46. Kasztanowiec zwyczajny
  47. Tomka wonna
  48. Szczaw zwyczajny
  49. WIąz
  50. babka zwyczajna
  51. Wierzba
  52. Pszenica
  53. Amarantus łąkowy
  54. Tymotka
  55. Trawa łąkowa
  56. Kostrzewa łakowa

Paliwa/gazy spalinowe
7 alergenów

Fotoalergeny
22 alergenów

Tkaniny i tekstylia

16 alergenów

Farmaceutyki

91 alergenów

Produkty mleczne

  1. Maślanka
  2. Camembert
  3. Mleko skondensowane
  4. Jogurt
  5. Ser twardy
  6. Ser miękki
  7. Kefir
  8. Twaróg
  9. Śmietana
  10. Mleko kwaśne ,5%
  11. Ser owczy
  12. Mleko kozie 1,5%
  13. Bita śmietana 30%
  14. Mleko UHT 3,5%
  15. Mleko UHT 1,5%
  16. Jogurt 0,1%
  17. Mleko ekologiczne 3,8%
  18. Mleko ekologiczne 1,5%
  19. Kefir 1,5%
  20. Ser APpenzeller
  21. Ser Emmentaler
  22. Ser Gragere
  23. Ser kozi twardy
  24. Ser kozi miękki
  25. Ser owczy twardy
  26. Ser owczy miękki
  27. Filadelfia

Słodzik

  1. Syrop klonowy
  2. Nektar jabłkowy
  3. Aspartam
  4. Miód pszczeli
  5. Nektar gruszkowy
  6. Cyclamat
  7. Fruktoza
  8. Maltitiol
  9. Mannitol
  10. Laktoza
  11. Palatinose
  12. Cukier trzcinowy
  13. Cukier buraczany
  14. Sacharyna
  15. Czekolada
  16. Proszek czekoladowy
  17. Sorbit
  18. Słód
  19. Ksylitol

Orzechy

  1. Orzeszki ziemne
  2. Orzechy laskowe
  3. Kakao
  4. Orzech kokosa
  5. Pestki dyni
  6. Siemię lniane
  7. Migdały
  8. Mak
  9. Orzechy brazylijskie
  10. Orzech Pekan
  11. Pistacje
  12. Nasiona sezamu
  13. Nasiona słonecznika
  14. Orzechy włoskie

Napoje alkoholowe

  1. Piwo bezalkoholowe
  2. Piwo Export
  3. Piwo Pils
  4. Piwo pszeniczne ciemne
  5. Piwo pszeniczne jasne
  6. Koniak
  7. Wino czerwone
  8. RUm
  9. Sekt
  10. Wino białe
  11. Whisky

Przyprawy i zioła

  1. ANyż
  2. Bazylia
  3. Cząber
  4. Kostka rosołowa
  5. Pieprz Cayenne
  6. Cenovis
  7. Curry
  8. Koper
  9. Estragon
  10. Glutaminian
  11. Herbamare
  12. Imbir
  13. Trybula
  14. Ketchup
  15. Czosnek
  16. Kolendra
  17. Sól ziołowa
  18. Kminek
  19. Liść laurowy
  20. Maggi
  21. Majeranek
  22. Sól morska
  23. Gałka muszkatułowa
  24. Goździki
  25. Oregano
  26. Papryka
  27. Pietruszka
  28. Pieprz
  29. Rozmaryn
  30. Szafran
  31. Szałwia
  32. SÓl
  33. Szczypiorek
  34. Musztarda
  35. Tabasco
  36. Tymianek
  37. Trocomare
  38. Wanilia
  39. Jałowiec
  40. Cynamon

Dodatki do żywności
c) Przeciwutleniacze

  1. E 310 Galusan propylu
  2. E 311 Galusan oktylu
  3. E 312 Galusan dodecylu
  4. E 320 butylohydroksyanizol
  5. E 321 Butylowany hydroksytolu

Dodatki do żywności
f) Smaki

  1. Aromat anansowy
  2. Aromat jabłkowy
  3. Aromat morelowy
  4. Aromat bananowy
  5. ARomat gorzkich migdałów
  6. Aromat jeżynowy
  7. Aromat Cassis
  8. Aromat truskawkowy
  9. Aromat jagodowy
  10. Aromat malinowy
  11. Aromat kawy
  12. Aromat wiśniowy
  13. Aromat migdałowy
  14. Aromat Maraschino
  15. Aromat pomarańczowy
  16. Aromat mietowy
  17. Aromat brzoskwiniowy
  18. Aromat pistacjowy
  19. Aromat rumowy
  20. Aromat winogronowy
  21. Aromat waniliowy
  22. Aromatjagód leśnych
  23. Aromat gruszki williams
  24. Aromat cytrynowy

Grzyby

  1.  Boczniaki
  2. Pieczarka
  3. Smardz
  4. Pieprznik jadalny
  5. Shitake
  6. Borowik szlachetny
  7. Trufla

Roztocza + Owady

  1. Pszczoła
  2. Roztocza kurzu domowego
  3. Roztocza mąki
  4. Osa

Pestycydy
119 alergenów

Chemikalia środowiskowe
34 alergeny

Włókna 4 alergeny

Rozpuszczalniki

8 alergenów

Barwniki do tekstyliów 

14 alergenów

Substancje konserwujące

23 alergenów

Ziarna

  1. Gryka
  2. Orkisz
  3. Jęczmień
  4. Gliadyna
  5. Gluten
  6. Owies
  7. Płatki owsiane
  8. Proso (proso złote
  9. Płatki śniadaniowe Kollath
  10. Kukurydza
  11. Ryż biały
  12. Mąka biała
  13. Płatki pszeniczne
  14. Skrobia pszeniczna

Mięso

  1. Mięso kurze
  2. Mięso cielęce
  3. Mięso królicze
  4. Mięso jagnięce
  5. Mięso wołowe
  6. Mięso wieprzowe
  7. Mięso indycze

Ryba

  1. Węgorz
  2. Sieja
  3. Flądra
  4. Rak
  5. Pstrąg
  6. Szczupak
  7. Homar
  8. Dorsz
  9. Karp
  10. Krab (krewetka)
  11. Łosoś
  12. Małze
  13. Sardynka
  14. Sola
  15. Tuńczyk
  16. Kałamarnica

Tłuszcz do smarowania

  1. Tłuszcz kokosowy do smażenia
  2. Masło
  3. Masło Demeter
  4. Margaryna 1 (Vitaquell Omega 3)
  5. Margaryna II (Eden die bunte)
  6. Becel omega 3+6
  7. Rama bio
  8. Kawa Latte półtłusta
  9. Butaris
  10. Smalec wieprzowy
  11. Smalec z gęsi

Napoje bezalkoholowe

  1. Coca Cola
  2. COla Light
  3. Kawa Demeter
  4. Fanta
  5. Isostar
  6. Kawa Eduscho
  7. Kawa espresso
  8. Kawa Hag
  9. Kawa Jacobs
  10. Kawa Nescafe
  11. Kawa Onko S
  12. Kawa Tchibo
  13. Kawa zbożowa
  14. Pepsi Cola
  15. Red Bull
  16. Sprote
  17. Werbena
  18. Nasiona kopru włoskiego
  19. Herbata zielona
  20. Owoc dzikiej rózy
  21. Dziurawiec
  22. Rumianek
  23. Kwiat Lipy
  24. Herbata Mate
  25. Mięta pieprzowa
  26. Czarna herbata
  27. Melisa

Dodatki do żywności
a) Barwniki

  1. E 100 Kurkumina
  2. E 101 RYboflawiny
  3. E 102 Tartrazyna
  4. E 102 + E 131 tartazyna + Błękit patentowy V
  5. E 104  Żółcień cholinowy
  6. E 110 Żółto pomarańczowy
  7. E 120 Koszenila
  8. E 122 Azorubina
  9. E 123 Amarant
  10. E 124 Ponceau 4R
  11. E 127 Erytrozyna
  12. E 131 Błękit patentowy V
  13. E 132 Indygokaarmina
  14. E 133 Błękit brylantowy
  15. E 140 Chlorofilina
  16. E 142 Zieleń brylantowa
  17. E 150 Karmel
  18. E 151 Czerń brylantowa BN
  19. E 153 carbo Medicinalis
  20. E 160 Carotenes
  21. E 162 Czerwień buraczana
  22. E 171 Dwutlenek tytanu
  23. E 173 Aluminium
  24. Mix-brązowy E 104/124/127
  25. Mix – żółty E 104/110/124
  26. Mix czerwony E124/132

Dodatki do żywności
d) Emulgatory i stabilizatory

  1. E 322 D Lecytyna
  2. E 322 S Lecytyna
  3. E 338 Kwas ortofosforowy
  4. E 339 B ortofosforan dipotasu
  5. E 340 B Ortofosforan dipotasowy
  6. E 340 C ortofosforan tripotaswy
  7. E 341 C ortofosforan trójwapniowy
  8. EE 385 EDTA Ethylen  E diamind
  9.  E 401 Alginian sodu
  10. E 406 Agar – Agar
  11. E 407 Karagenina
  12. E 409 Carraghenates
  13. E 410 Mączka chleba świętojańskiego
  14. E 412 Gomme de guar
  15. E 414 Guma arabska
  16. E 415 Gomme ksantan
  17.  E 420 Sorbitol
  18. E 421 Mannitol
  19. E 422 Gliceryna
  20. E 440 A pektyny
  21. E 450 B trifosforan pentasodu
  22. E 450 C Heksametafosforan sodu
  23. E 450 Dihydrofosforan sodu
  24. E 461 Metyloceluloza
  25. E 466 Karboksymetyloceluloza
  26. E 535 Żelzocyjanek sodu
  27. E 536 Żelazocyjanek potasu

Dodatki do żywności
f) Inne

  1. Kwas acetylosalicylowy
  2. Pektyna jabłkowa
  3. Aspartam
  4. Proszek do pieczenia
  5. Chinina
  6. Tlnek chromu
  7. Azotan kobaltu
  8. Cyklaminian
  9. Żelatyna
  10. Guma arabska
  11. Bromian potasu
  12. Skrobia ziemniaczana
  13. Kofeina
  14. Skrobia kukurydziana
  15. Fluorek sodu
  16. Jodek sodu
  17. Siarczan niklu
  18. Parafina
  19. Fenol
  20. Fenyloalanina
  21. Fosforany
  22. Utwardzacz
  23. Procaina
  24. Sacharyna
  25. Kwas salicylowy
  26. Lukrecja
  27. Salfadiazyna
  28. Sulfaguanidyna
  29. Tauryna
  30. Tyramina
  31. Kwas winowy
  32. Kwas cytrynowy

Zwierzęta

  1. Jad pszczeli
  2. Kaczka
  3. Gęś
  4. Chomik syryjski
  5. Kurczak
  6. Pies
  7. Wielbłąd
  8. Królik
  9. Kot
  10. Mysz
  11. Świnka morska
  12. Roztocza
  13. Koń
  14. Szczur
  15. Krowa
  16. Wełna owcza
  17. Świnia
  18. Papużka falista
  19. Jad osy
  20. Koza

Włókna Drzewne 17 alergenów

Gospodarstwo domowe - kosmetyki

31 alergenów

Środki piorące 

29 alergenów

Kosmatyki

26 alergenów