Mikrobiota przewodu pokarmowego pełni kluczową funkcję w utrzymaniu homeostazy organizmu, stanowiąc główny filar zdrowia. Już od momentu narodzin właściwe formowanie się jej składu jest istotnym czynnikiem wpływającym na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zmiany w składzie mikrobioty mogą prowadzić do rozwoju różnych chorób. Relacje między człowiekiem a jego jelitową mikrobiotą są bardzo skomplikowane, oparte na równowadze i tolerancji. Zaburzenia tej równowagi mogą prowadzić do przewlekłych stanów zapalnych, takich jak nieswoiste zapalenia jelit, zespół jelita drażliwego, a także do nowotworów, cukrzycy, alergii i otyłości. Skład mikrobioty jelitowej osób cierpiących na różne schorzenia, w tym IBS, znacząco różni się od mikroflory osób zdrowych (Dworzański T., i.in: 2018).

Probiotyk

Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które w odpowiednich ilościach przynoszą korzyści zdrowotne. Zawierają głównie bakterie kwasu mlekowego i mogą zasiedlać różne środowiska, w tym organizm człowieka. Mogą składać się z pojedynczych szczepów bakterii kwasu mlekowego (takich jak Lactobacillus i Streptococcus), drożdży (takich jak Saccharomyces), kultur pleśni (takich jak Aspergillus) lub mieszanek bakterii kwasu mlekowego z wyselekcjonowanymi szczepami drożdży. Probiotyki korzystnie wpływają na czas pasażu jelitowego i wspomagają prawidłowy rozwój mikroflory jelitowej. Są one dodawane do różnych produktów spożywczych (Mojka K.,: 2014).

Aby produkt miał właściwości probiotyczne, musi zawierać odpowiednią ilość mikroorganizmów przez cały okres przydatności do spożycia.

Źródła probiotyków:

  • żywność prozdrowotna – źródłem probiotyków będą fermentowane napoje mleczne, probiotyczne produkty mleczarskie, mleka z dodatkiem mikroorganizmów probiotycznych, kiszone warzywa i owoce;
  • suplementy diety – produkty w postaci proszków lub kapsułek, bardzo często są połączone z prebiotykami;
  • produkty lecznicze – produkty w postaci tabletek, proszków do rozpuszczania, kapsułek, często zawierające kilka rodzajów szczepów probiotycznych (Górecka A., i.in: 2023).

Szczepy bakterii probiotyczne:

  • Bakterie z rodzaju Lactobacillus np. Lactobacillus acidophilus LA 1, Lactobacillus acidophilus LA 02, Lactobacillus casei LC 03, Lactobacillus helveticus ATB-LHS906, Lactobacillus paracasei LPC 00, Lactobacillus rhamnosus LR 05;
  • Bakterie z rodzaju Bifidobacterium np. Bifidobacterium breve BL 10, Bifidobacterium breve Bbr 8, Bifidobacterium bifidum BB 01, Bifidobacterium animalis ssp. lactis BS 01;
  • Bakterie z rodzaju Streptococcus np. Streptococcus thermophilus Z 57, Streptococcus thermophilus 9 Y, Streptococcus thermophilus FP 4;

Zastosowanie probiotyków:

  • zapobieganie infekcjom układu moczowego;
  • leczenie kamicy nerkowej;
  • leczenie chorób wątroby;
  • leczenie stanów zapalnych przewodu pokarmowego;
  • wspomaganie układu odpornościowego;
  • leczenie biegunek;
  • wspomaganie trawienia;
  • eradykacja Helicobacter pylori;
  • zapobieganie AZS u dzieci;
  • leczenie kolek;
  • zapobieganie zapaleniu dziąseł;
  • zwalczanie bakterii opornych na antybiotyki;
  • walka z rakiem jelita grubego;
  • obniżanie cholesterolu;
  • łagodzenie nietolerancji laktozy;
  • walka z nadwagą (Szajewska H., i.in: 2014).

Prebiotyk

Prebiotyki to niezdolne do życia składniki pokarmowe, które korzystnie wpływają na zdrowie gospodarza w związku z modulacją zespołu mikroorganizmów jelitowych. Obecność niestrawionych składników żywności w diecie, gdzie część z nich występuje jako błonnik, wpływa wybiórczo na rozwój i aktywność naturalnej, fizjologicznej flory jelita grubego.

Występują w wielu produktach roślinnych. Są również stosowane jako dodatek do żywności funkcjonalnej i dietetycznej oraz jako składnik poprawiający jakość wyrobów spożywczych (Mojka K.,: 2014).

Źródła prebiotyków:

  • suplementy diety – produkty w postaci proszków lub kapsułek, stosowane jako uzupełnienie diety;
  • mleko matki karmiącej – zawiera ponad 100 substancji prebiotycznych;
  • produkty spożywcze o wysokiej zawartości błonnika, np. płatki owsiane, kasze, pieczywo razowe, fasola, szpinak, groch itp.;
  • żywność specjalnego przeznaczenia medycznego;
  • produkty spożywcze, do których wprowadzono dodatkowe ilości substancji prebiotycznym w procesie technologicznym, często z probiotykami – fermentowane produkty mleczarskie (produkty synbiotyczne), np. jogurty zawierające w nazwie ,,bio” lub ,,activ”  (Górecka A., i.in: 2023).

Do prebiotyków zalicza się:

  • laktulozę;
  • oligosacharydy niemetabolizowane przez organizm gospodarza: fruktooligosacharydy i galaktooligosacharydy;
  • polisacharydy: inulina, arabinogalaktan, skrobie oporne.

Zastosowanie prebiotyków:

  • łagodzenie zaparć
  • zapobieganie biegunkom
  • pozytywny wpływ na układ odpornościowy
  • obniżanie poziomu cholesterolu we krwi
  • obniżenie pH treści jelitowej
  • wspomaganie wchłaniania składników mineralnych
  • zmniejszenie ryzyka występowania raka okrężnicy
  • przywracanie równowagi mikroflory jelitowej, np. po przebytej antybiotykoterapii  (Szajewska H., i.in: 2014).

Synbiotyk

Połączenie prebiotyków i probiotyków, znane jako synbiotyk, działa synergistycznie. Taka kombinacja wspiera rozwój korzystnej mikroflory jelitowej poprzez stymulację probiotyków prebiotykami, jednocześnie hamując wzrost patogennych bakterii jelitowych.

Zastosowanie synbiotyków:

  • zmniejszenie stężenia niepożądanych metabolitów w organizmie;
  • unieczynnienie nitrozoamin i substancji kancerogennych;
  • przeciwdziałanie procesom gnilnym w jelitach;
  • zapobieganie zaparciom i biegunkom o różnej etiologii;
  • redukcja szkodliwej mikroflory;
  • namnażaniu pożytecznych bakterii;
  • redukcja poziom cholesterolu i ciśnienia krwi;
  • poprawa wchłaniania wapnia, magnezu i fosforu (Mojka K.,: 2014).

Psychobiotyk

Psychobiotyki to probiotyczne preparaty, które po spożyciu w odpowiednich ilościach, oddziałując z bakteriami jelitowymi, przynoszą korzyści zdrowotne i wspierają zdrowie psychiczne poprzez wpływ na oś podwzgórze-przysadka-nadnercza (HPA). Bakterie zawarte w tych suplementach są żywe i mogą hamować stany zapalne oraz obniżać poziom kortyzolu (Zielińska D., i.in: 2021).

 Rodzaje bakterii o działaniu psychobiotycznym:

  • Lactobacillus helveticus;
  • Lactobacillus rhamnosus;
  • Lactobacillus reuteri;
  • Lactobacillus casei;
  • Bifidobacterium longum;
  • Bifidobacterium infantis.

Zastosowanie psychobiotyków:

  • Wspieranie zdrowia psychicznego: Psychobiotyki mogą pomóc w redukcji objawów depresji, lęku oraz stresu;
  • Regulacja osi HPA: Psychobiotyki wpływają na oś podwzgórze-przysadka-nadnercza, co może pomóc w zarządzaniu stresem i poprawie reakcji organizmu na stresory;
  • Redukcja stanu zapalnego: Psychobiotyki mogą zmniejszać stan zapalny w organizmie, co jest korzystne dla ogólnego zdrowia psychicznego;
  • Obniżanie poziomu kortyzolu: Poprzez regulację poziomu kortyzolu, psychobiotyki mogą wspierać lepsze samopoczucie i zmniejszać objawy stresu;
  • Poprawa funkcji jelit: Wspierając zdrową mikroflorę jelitową, psychobiotyki mogą poprawiać trawienie i ogólne zdrowie układu pokarmowego, co ma wpływ na samopoczucie psychiczne;
  • Wzmacnianie układu odpornościowego: Pozytywne zmiany w mikroflorze jelitowej mogą również wspierać układ odpornościowy, co przekłada się na lepsze zdrowie psychiczne (Zielińska D., i.in: 2021).

Podsumowanie

Mikrobiota jelitowa odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu homeostazy organizmu, będąc fundamentem zdrowia. Od narodzin jej prawidłowy rozwój jest istotny dla funkcjonowania organizmu, a jej zaburzenia mogą prowadzić do różnych chorób, takich jak nieswoiste zapalenia jelit, zespół jelita drażliwego, nowotwory, cukrzyca, alergie i otyłość.

Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które przynoszą korzyści zdrowotne, wspierając mikroflorę jelitową i różne aspekty zdrowia. Są one obecne w fermentowanych produktach spożywczych, suplementach diety oraz produktach leczniczych. 

Prebiotyki to nieżywe składniki pokarmowe, które wspierają zdrowie poprzez modulację mikroflory jelitowej. Występują w wielu produktach roślinnych i są stosowane w żywności funkcjonalnej oraz dietetycznej.

Synbiotyki to kombinacja prebiotyków i probiotyków, działająca synergistycznie. Wspierają one rozwój korzystnej mikroflory jelitowej i hamują wzrost patogennych bakterii, przyczyniając się do poprawy zdrowia jelit.

Psychobiotyki to probiotyki, które wspierają zdrowie psychiczne poprzez wpływ na oś podwzgórze-przysadka-nadnercza (HPA). Mogą one redukować stany zapalne, obniżać poziom kortyzolu oraz wspomagać funkcje jelitowe i układ odpornościowy, co wpływa na poprawę samopoczucia psychicznego.

Bibiografia

  • Dworzański, T., Fornal, R., i.in (2018): The role of intestinal microbiota in irritable bowel syndrome, [w]: Advances in Hygiene and Experimental Medicine, nr 72, s.215-226;
  • Górecka A., Grzymisławski M. (2023): Prebiotyki, probiotyki, suplementy diety i żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, [w]: Dietetyka kliniczna, nr 16, s.575-583;
  • Mojka K., (2014): Probiotics, prebiotics and synbiotics – characteristics and functions, nr 3, s.541-549;
  • Szajewska H., (2014): The use of probiotics in clinical practice, tom 6, nr 1,s.16–23;
  • Zielińska D., Szymańska D. (2021): Psychobiotics – the role in shaping of human health, tom 75, nr 2, s.27-32

Julia Bartkowiak

Jestem studentką 2 roku studiów stacjonarnych na kierunku dietetyka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Interesuje się dietetyką kliniczną w szczególności niepłodnością, żywieniem kobiet w ciąży i niemowląt, a także dietetyką w chorobach nowotworowych. Ciekawi mnie również wpływ diety na choroby dermatologiczne.

Możesz również polubić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *