Wiktoria Gałecka

Cześć, tu Wiktoria! Jestem studentką dietetyki na Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu. Od zawsze pasjonuje się zdrowym stylem
życia. Sport i prawidłowe żywienie są ze mną od dziecka. Na studiach mogę realizować swoje marzenia z dzieciństwa i poszerzać swoją wiedzę na temat dietetyki, szczególnie interesuje mnie dziedzina prawidłowego odżywiania się kobiet w ciąży i suplementacja. Poza studiami staram się zgłębiać wiedzę w praktyce i udowadniać, że zdrowe odżywianie może być proste i przyjemne. Chcę pomagać innym w budowaniu nawyków, które poprawiają jakość życia.

Artykuły Wiktorii

ashwagandha

Withania somnifera, znana również jako indyjski żeń-szeń, to roślina o bardzo długiej historii stosowania. Jej początki wywodzą się z starożytnej medycyny ajurwedyjskiej. Znaczenie nazwy rośliny wywodzi się do słów „zapach konia” – odnosi się to zarówno do charakterystycznego zapachu korzenia, jak i przekonań, że spożycie jej dodaje siły i energii podobnej do tej, jaką mają konie.

Hashimoto

Hashimoto (AZT) jest przewlekłym autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy. Na Hashimoto choruje 3-4% populacji Polski, co oznacza, że ma z nią do czynienia ponad milion osób, w tym warto zaznaczyć, że kobiety chorują 10 razy częściej niż mężczyźni. Przewlekłe zapalenie tarczycy jest ciężkie do zdiagnozowania, ponieważ bardzo często przez lata nie daje żadnych objawów, a nieleczone może przekształcić się w niedoczynność tarczycy. W przypadku Hashimoto dochodzi do niedoboru hormonów tarczycy. O rozwoju choroby mogą świadczyć między innymi:

cynk

Hashimoto jest to autoimmunologiczne zapalenie trzustki, charakteryzuje się ono m.in. przewlekłym zmęczeniem, spowolnionym metabolizmem, zaburzeniem miesiączkowania, czy problemami skórnymi. Aby zapobiegać rozwijaniu się choroby zaleca się stosowanie diety przeciwzapalnej – najlepszym wyborem jest dieta śródziemnomorska, która bogata jest w ryby, owoce morza, świeże owoce i warzywa, antyoksydanty, a także produkty pełnoziarniste. Ważne jest również żeby dostarczać do organizmu odpowiednie mikroskładniki i witaminy.