Ciąża to wyjątkowy okres. Gdy zostajesz mamą w głowie pojawia się wiele pytań… ,,Co teraz?”, ,,Jak powinnam się odżywiać?”, ,,Czego nie mogę jeść żeby moje dziecko urodziło się zdrowe?”. Zapewniam Cię, że dasz sobie radę, wszystkiego powoli się nauczysz,  a poniżej pomogę Ci zwrócić uwagę na to czego powinnaś unikać, aby Twoje dziecko prawidłowo rosło w tym pięknym czasie.   

Alkohol

Alkohol w czasie ciąży jest jednym z największych zagrożeń. Nawet małe ilości mogą wpłynąć na rozwój dziecka. Picie alkoholu w tym okresie może prowadzić do wystąpienia zespołu alkoholowego (FAS). FAS prowadzi do opóźnień w rozwoju fizycznym i umysłowym, a także do wad wrodzonych. Alkohol może powodować poronienia i przedwczesne porody. Dlatego powinnaś całkowicie go unikać dla bezpieczeństwa Twojego dziecka.

Kofeina

Kofeina, którą znajdziesz w kawie, herbacie, napojach energetycznych i czekoladzie, może źle wpływać na ciążę, jeśli jest spożywana w nadmiarze. Zbyt duża ilość kofeiny może zwiększyć ryzyko poronienia, przedwczesnego porodu oraz niskiej masy urodzeniowej dziecka. Maksymalna dzienna dawka kofeiny to 200 mg (mniej niż jedna filiżanka kawy). Dodatkowo postaraj się wykluczyć napoje energetyczne, które zawierają wysokie ilości kofeiny.

Surowe lub niedogotowane mięso i ryby

Surowe mięso, ryby oraz owoce morza mogą być źródłem bakterii, wirusów i pasożytów, takich jak Toksoplazma, Listeria i Salmonella, które są zagrożeniem dla Ciebie i dziecka. Dlatego przez całą ciążę powinnaś unikać surowego mięsa, ryb sushi, oraz zwrócić uwagę na odpowiednie gotowanie mięsa, aby zminimalizować ryzyko zakażeń.

Ciąża – zakażenia mikrobiologiczne – Biosfera Centrum Terapii, Poznań

Niskiej jakości sery i produkty mleczne

Niektóre sery, zwłaszcza te miękkie, mogą zawierać bakterie Listeria, które w tym okresie są szczególnie niebezpieczne. Listerioza może prowadzić do poronienia, przedwczesnego porodu lub infekcji u noworodka. Sery pleśniowe (np. brie, camembert, niepasteryzowane sery) powinny być całkowicie wyeliminowane z diety. Warto wybierać sery pasteryzowane, które są bezpieczniejsze.

Suplementy diety i witaminy w nadmiarze

Odpowiednia suplementacja witaminami, takimi jak witamina D, żelazo i kwas foliowy, jest ważna, to nadmiar niektórych witamin i minerałów może być szkodliwy. Na przykład, zbyt duża ilość witaminy A w diecie może prowadzić do wad wrodzonych. Istotne jest, aby suplementy były przyjmowane zgodnie z zaleceniami lekarza, a nie samodzielnie, w nadmiarze.

Żywność wysoko przetworzona

Żywność wysoko przetworzona, bogata w sztuczne barwniki, konserwanty, sól i tłuszcze trans, powinna być ograniczona. Produkty te mogą prowadzić do nadwagi, nadciśnienia, a także podwyższać ryzyko cukrzycy ciążowej. Dieta bogata w przetworzoną żywność może również negatywnie wpływać na zdrowie Twojego dziecka.

Ostre przyprawy i niektóre zioła

Przyprawy w umiarkowanych ilościach są zazwyczaj bezpieczne, ale niektóre z nich mogą powodować podrażnienia układu pokarmowego, wzdęcia czy zgagę. Dodatkowo niektóre zioła (majeranek, tymianek,  szałwia) mogą mieć działanie poronne. Dlatego warto unikać intensywnie przyprawionych potraw oraz niektórych ziół, zwłaszcza w pierwszym trymestrze.

Nadmierne spożycie soli

Duże spożywanie soli może prowadzić do zatrzymywania wody w organizmie, obrzęków, oraz zwiększać ryzyko nadciśnienia i nadciśnienia ciążowego. Zamiast soli możesz użyć ziół i przypraw, które dodadzą lepszego smaku Twoim posiłkom.

Słodycze i napoje gazowane

Słodycze oraz napoje gazowane są bogate w puste kalorie i mogą doprowadzić do nadwagi, cukrzycy ciążowej i problemów z uzębieniem. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego lepiej wybrać przygotowanie zdrowego zbilansowanego posiłku na słodko (np. gofry z płatków owsianych, domowy budyń, placuszki bananowe itp.) 

Te parę punktów na pewno pomoże Ci na co powinnaś zwrócić uwagę podczas żywienia w tym okresie. Pamiętaj też, że każda ciąża jest inna, dlatego wszelkie zmiany w diecie powinnaś najpierw skonsultować ze swoim lekarzem prowadzącym. 

Julia Jackowiak

Mam na imię Julia Jackowiak i jestem studentką dietetyki na Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu. Moje zainteresowanie zdrowym stylem życia, żywieniem oraz wpływem diety na zdrowie zaczęło się już w młodszych latach, a teraz z pasją zgłębiam tę tematykę na studiach. Na blogu dzielę się wiedzą z zakresu zdrowego odżywiania, praktycznymi poradami dietetycznymi oraz inspiracjami do wprowadzania zdrowych nawyków. Moim celem jest pomoc w tworzeniu świadomego podejścia do diety, które sprzyja zdrowiu i dobremu samopoczuciu.

Możesz również polubić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *