Marta Kłodowska

Marta Kłodowska

Studentka III roku dietetyki na Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu. Szczególnie interesuje się poszerzaniem swojej wiedzy w zakresie psychodietetyki oraz żywienia dzieci i młodzieży. 

Swoją pasją do zdrowego stylu życia dzieli się na Instagramie: @nazdrowie.marta gdzie pojawia się wiedza zarówno w temacie dietetycznym jaki i zdrowia.

Artykuły Marty

keto

Dieta keto to coraz popularniejsze podejście dietetyczne. Stosowana w różnych celach: od utraty wagi, po wsparcie w chorobach neurologicznych. W ostatniej dekadzie została szczególnie rozpowszechniona, ze względu na jej skuteczny krótkoterminowy wpływ na redukcję masy ciała.  Założenia diety Keto Podstawą diety ketogenicznej jest niskie spożycie węglowodanów, przy różnym poziomie białka i tłuszczów. 

cukier

Cukier jest nieodłącznym elementem naszej diety, bo chyba każdy z nas lubi czasami zjeść lub wypić czasem coś słodkiego, jednka dbając o nasze zdrowie z pewnością coraz częściej rezygnujemy z oczywistych źródeł cukru np. ciastka, żelki, czekolady czy dosładzanie herbaty i kawy.

Kawa

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Zachęca ludzi nie tylko zapachem i smakiem, ale też swoimi właściwościami. Z pewnością na pierwszy plan wybija się jej stymulująco-pobudzający wpływ, jednak warto też pamiętać o jej innych korzyściach dla zdrowia. 

Jedzenie intuicyjne

Jedzenie intuicyjne (JI) to podejście żywieniowe przejawiające się rezygnacją z ograniczeń dietetycznych, w zamian za to osoby odżywiające się w ten sposób, kierują się wewnętrznymi sygnałami głodu i sytości (Brytek-Matera A. 2022). Organizm sam “wie” jaka ilość i rodzaj jedzenia jest potrzebna, aby utrzymać dobre zdrowie i stałą masę ciała. Koncepcja ta jest czasami określana …