Style jedzenia czyli, sposoby jedzenia są w pewnym rodzaju naszą postawa na przyjmowanie pokarmów, którą kształtujemy od tak naprawdę początku naszego życia. Od najmłodszych lat przejawiamy cechy, które mogą wpływać na wykształcenie się u nas konkretnego stylu. Od małego możemy wykazywać mniejszą lub większą regularność w przyjmowaniu pokarmów, jak i wykazywać określoną wrażliwość na działanie bodźców również tych związanych z jedzeniem.

Ale to nie tak, że w dniu narodzin jest nam przypisany styl jedzenia. Możemy wykazywać pewne predyspozycje w kierunku określonego stylu np. mniej lub bardziej regularnego, możemy wykazywać mniejszą lub większa wrażliwość na niektóre pokarmy. Natomiast na pełne ukształtowanie naszego stylu jedzenia będzie miało wpływ przede wszystkim środowisko, w którym się wychowujemy. Jeśli w naszej rodzinie od małego będą ściśle przestrzegane godziny spożywania posiłków mamy większe prawdopodobieństwo wykształcenia stylu punktowego.

Jeśli w naszym domu rodzinnym spożywane posiłki będą celebrowane, będzie przywiązywać się dużą wagę do jakości produktów, do ich smaku i podania posiłków jest znacznie większa szansa, że rozwinie się u nas styl jedzenia górny (zmysłowy). Wzorce przekazywane ze środowiska połączone ze skojarzeniami, które w nas budzą (pozytywne lub negatywne) będą wpływać na nasz stosunek do jedzenia.

Styl jedzenia to w pewnym sensie utrwalony przez dokonywane przez nas wybory żywieniowe schemat. Od stylu jedzenia zależy to czy codziennie na śniadanie będziemy jeść owsiankę czy posiłki będą dla nas bardziej elastyczne i nie będziemy przywiązywać większej uwagi na to co zjemy. Równie dobrze możemy zjeść na śniadanie owsiankę/jajecznicę jak i sałatkę czy kurczaka z wczorajszego obiadu. To właśnie nasz styl jedzenia będzie warunkował czy wykształci się w nas regularność spożywanych posiłków czy nie będziemy mieli stałych pór jedzenia, a wyznacznikiem spożycia posiłku będzie odczuwany głód.

Normalne style jedzenia

Punktowy/Przedziałowy

Style jedzenia – PUNKTOWYStyle jedzenia – PRZEDZIAŁOWY
Osoby o punktowym stylu jedzenia:

– Mają dokładnie zdefiniowany
i zaplanowany sposobem żywienia

– Jedzą o określonych porach

– Mają dokładnie zdefiniowane pojęcie posiłku
np. śniadanie to owsianka/kanapki/jajecznica
co wiąże się z mała elastycznością
i małą możliwością manewrowania w posiłkach.

-Ich jadłospis ze względu na mała elastyczność
i zamkniecie osoby na poznawanie nowych potraw
i eksperymentowanie w kuchni w skrajnych wypadkach
może być monotonny, mało urozmaicony

– Nie zjedzą wszystkiego. Maja listę produktów,
których będą unikać w komponowaniu posiłków.
Osoby o przedziałowym stylu jedzenia:

– Charakteryzują się małą szczegółowość jeśli chodzi
o zdefiniowanie i zaplanowanie sposobu żywienia

– Lista produktów, których nie chcą spożywać jest niewielka
(tak naprawdę są w stanie zjeść prawie wszystko).
Nie mają określonych pór spożywania posiłków,
również miejsce spożywania posiłków nie jest dla nich
problemem (mogą zjeść w kuchni, salonie, sypialni)

– Ma Szeroki zakres akceptowanych produktów, które można zjeść
np na śniadanie nie ogranicza się jedynie do owsianki,
równie dobrze może zjeść jajecznicę, kanapki, wypić koktail
lub odgrzać risotto z wczorajszej kolacji

– Ma duża elastyczność w doborze składników,
przygotowywaniu posiłków jak i swobodna
adaptacja do różnych sytuacji

– Styl jedzenia takiej osoby może wydawać się chaotyczny

Dolny (wisceralny)/Górny (zmysłowy)

Style jedzenia – DOLNY (WISCERALNY)Style jedzenia – GÓRNY (ZMYSŁOWY)
Osoby o wisceralnym stylu jedzenia:

– Motywacja do jedzenia ma charakter popędowy, który ma na celu redukcję napięcia wywołanego głodem.

– Charakteryzują się szybkim tempem jedzenia nie delektują posiłków.

– nie zwracają uwagi na walory estetyczne ani smakowe potraw ich głównym celem jest zaspokojenie głodu

– Motywacja do jedzenia spada u nich wraz z pojawieniem się uczucia sytości. raz ze wzrostem sytości spada motywacja do jedzenia

– Wybierają potrawy proste, niewyszukane, szybkie w przygotowaniu i mało urozmaicone mające na celu szybkie zaspokojenie uczucia głodu.

– Maja szeroki zakres akceptowanych smaków i potraw.

Styl powiązany z systemem przedziałowym
Osoby o zmysłowym stylu jedzenia:

– Czerpią przyjemności ze smaku, zapachu czy widoku potraw

– Jedzą pomału, celebrując posiłki.

– Istotny dla nich nie tylko smak potrawy ale również
sposób jej podania

– Jedzenie ma na celu nie tylko zaspokoić głód, ale również być źródłem przyjemności.

– Mogą jeść mimo braku uczucia głodu.

– Mają większa świadomość towarzyszącą procesowi jedzenia, skupiają się na detalach.

– Są wrażliwi na wszelkie zmiany atrakcyjności smaku. Co moze wpływać na odczuwanie przez nie sytości.

– Mają niski zakres akceptowanych smaków, potraw

Rytmiczny/Nierytmiczny

Style jedzenia – RYTMICZNYStyle jedzenia – NIERYTMICZNE
Osoby o rytmicznym stylu jedzenia:

– Mają określoną ilość posiłków, która spożywają każdego
dnia w mniej więcej równych odstępach czasu.

– Spożywane przez nie porcje są podobnej wielkości.
Osoby o nierytmicznym stylu jedzenia:

– Nie mają określonej ilości posiłków, jednego dnia
zjedzą 5 posiłków innego 3

– Spożywane przez nie porcje są różnej wielkości

– Jednego dnia są wstanie zjeść dużo natomiast innego
znacznie mniejsze porcje posiłków.

– Jedzą gdy czują się głodne, o różnych porach.

Klaudia Jarmuszka-Kosmala

Jestem absolwentką Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, gdzie ukończyłam studia magisterskie na kierunku Dietetyka. Ukończyłam również studia podyplomowe na kierunku Psychodietetyka. W wolnym czasie uwielbiam gotować, a swoja pasja do zdrowego stylu życia staram się dzielić m.in. na instagramie @klaudia_jarmuszka_dietetyk tam również dzielę się wiedzą z zakresu dietetyki i zdrowia.

Możesz również polubić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *