Style jedzenia czyli, sposoby jedzenia są w pewnym rodzaju naszą postawa na przyjmowanie pokarmów, którą kształtujemy od tak naprawdę początku naszego życia. Od najmłodszych lat przejawiamy cechy, które mogą wpływać na wykształcenie się u nas konkretnego stylu. Od małego możemy wykazywać mniejszą lub większą regularność w przyjmowaniu pokarmów, jak i wykazywać określoną wrażliwość na działanie bodźców również tych związanych z jedzeniem.
Ale to nie tak, że w dniu narodzin jest nam przypisany styl jedzenia. Możemy wykazywać pewne predyspozycje w kierunku określonego stylu np. mniej lub bardziej regularnego, możemy wykazywać mniejszą lub większa wrażliwość na niektóre pokarmy. Natomiast na pełne ukształtowanie naszego stylu jedzenia będzie miało wpływ przede wszystkim środowisko, w którym się wychowujemy. Jeśli w naszej rodzinie od małego będą ściśle przestrzegane godziny spożywania posiłków mamy większe prawdopodobieństwo wykształcenia stylu punktowego.
Jeśli w naszym domu rodzinnym spożywane posiłki będą celebrowane, będzie przywiązywać się dużą wagę do jakości produktów, do ich smaku i podania posiłków jest znacznie większa szansa, że rozwinie się u nas styl jedzenia górny (zmysłowy). Wzorce przekazywane ze środowiska połączone ze skojarzeniami, które w nas budzą (pozytywne lub negatywne) będą wpływać na nasz stosunek do jedzenia.
Styl jedzenia to w pewnym sensie utrwalony przez dokonywane przez nas wybory żywieniowe schemat. Od stylu jedzenia zależy to czy codziennie na śniadanie będziemy jeść owsiankę czy posiłki będą dla nas bardziej elastyczne i nie będziemy przywiązywać większej uwagi na to co zjemy. Równie dobrze możemy zjeść na śniadanie owsiankę/jajecznicę jak i sałatkę czy kurczaka z wczorajszego obiadu. To właśnie nasz styl jedzenia będzie warunkował czy wykształci się w nas regularność spożywanych posiłków czy nie będziemy mieli stałych pór jedzenia, a wyznacznikiem spożycia posiłku będzie odczuwany głód.
Normalne style jedzenia
Punktowy/Przedziałowy
Style jedzenia – PUNKTOWY | Style jedzenia – PRZEDZIAŁOWY |
Osoby o punktowym stylu jedzenia: – Mają dokładnie zdefiniowany i zaplanowany sposobem żywienia – Jedzą o określonych porach – Mają dokładnie zdefiniowane pojęcie posiłku np. śniadanie to owsianka/kanapki/jajecznica co wiąże się z mała elastycznością i małą możliwością manewrowania w posiłkach. -Ich jadłospis ze względu na mała elastyczność i zamkniecie osoby na poznawanie nowych potraw i eksperymentowanie w kuchni w skrajnych wypadkach może być monotonny, mało urozmaicony – Nie zjedzą wszystkiego. Maja listę produktów, których będą unikać w komponowaniu posiłków. | Osoby o przedziałowym stylu jedzenia: – Charakteryzują się małą szczegółowość jeśli chodzi o zdefiniowanie i zaplanowanie sposobu żywienia – Lista produktów, których nie chcą spożywać jest niewielka (tak naprawdę są w stanie zjeść prawie wszystko). Nie mają określonych pór spożywania posiłków, również miejsce spożywania posiłków nie jest dla nich problemem (mogą zjeść w kuchni, salonie, sypialni) – Ma Szeroki zakres akceptowanych produktów, które można zjeść np na śniadanie nie ogranicza się jedynie do owsianki, równie dobrze może zjeść jajecznicę, kanapki, wypić koktail lub odgrzać risotto z wczorajszej kolacji – Ma duża elastyczność w doborze składników, przygotowywaniu posiłków jak i swobodna adaptacja do różnych sytuacji – Styl jedzenia takiej osoby może wydawać się chaotyczny |


Dolny (wisceralny)/Górny (zmysłowy)
Style jedzenia – DOLNY (WISCERALNY) | Style jedzenia – GÓRNY (ZMYSŁOWY) |
Osoby o wisceralnym stylu jedzenia: – Motywacja do jedzenia ma charakter popędowy, który ma na celu redukcję napięcia wywołanego głodem. – Charakteryzują się szybkim tempem jedzenia nie delektują posiłków. – nie zwracają uwagi na walory estetyczne ani smakowe potraw ich głównym celem jest zaspokojenie głodu – Motywacja do jedzenia spada u nich wraz z pojawieniem się uczucia sytości. raz ze wzrostem sytości spada motywacja do jedzenia – Wybierają potrawy proste, niewyszukane, szybkie w przygotowaniu i mało urozmaicone mające na celu szybkie zaspokojenie uczucia głodu. – Maja szeroki zakres akceptowanych smaków i potraw. Styl powiązany z systemem przedziałowym | Osoby o zmysłowym stylu jedzenia: – Czerpią przyjemności ze smaku, zapachu czy widoku potraw – Jedzą pomału, celebrując posiłki. – Istotny dla nich nie tylko smak potrawy ale również sposób jej podania – Jedzenie ma na celu nie tylko zaspokoić głód, ale również być źródłem przyjemności. – Mogą jeść mimo braku uczucia głodu. – Mają większa świadomość towarzyszącą procesowi jedzenia, skupiają się na detalach. – Są wrażliwi na wszelkie zmiany atrakcyjności smaku. Co moze wpływać na odczuwanie przez nie sytości. – Mają niski zakres akceptowanych smaków, potraw |
Rytmiczny/Nierytmiczny
Style jedzenia – RYTMICZNY | Style jedzenia – NIERYTMICZNE |
Osoby o rytmicznym stylu jedzenia: – Mają określoną ilość posiłków, która spożywają każdego dnia w mniej więcej równych odstępach czasu. – Spożywane przez nie porcje są podobnej wielkości. | Osoby o nierytmicznym stylu jedzenia: – Nie mają określonej ilości posiłków, jednego dnia zjedzą 5 posiłków innego 3 – Spożywane przez nie porcje są różnej wielkości – Jednego dnia są wstanie zjeść dużo natomiast innego znacznie mniejsze porcje posiłków. – Jedzą gdy czują się głodne, o różnych porach. |