Cześć, dieta 1800kcal to właśnie ona jest moją dzisiejszą propozycją dla ciebie. To 3-dniowy jadłospis, w którym każdego dnia zaproponowałam 4 posiłki. Starałam się, żeby były w miarę możliwości zróżnicowane i szybkie do przyrządzenia. Dieta nie musi być nudna, monotonna ani nie smaczna 🙂 Może uda mi się pokazać ci zupełnie inną stronę zdrowego odżywiania i zobaczysz, że to co do tej pory mogło wydawać się przykrą koniecznością wcale nie musi takie być. Dieta to nie ryż z brokułem i kurczakiem na każdy obiad, ani mdłe, niesmaczne potrawy. Wybij sobie również z głowy uczucie głodu.

Dieta 1800kcal – DZIEŃ 1
(Kcal 1791 Białko 73 g Tłuszcz 50 g Węglowodany 285 g)

Śniadanie (Kcal: 518.6 B: 13.2 g W: 97.3 g T: 13.6 g)
Słoneczne smoothie
Składniki:

  • Ananas (3 x plaster – 240 g)
  • Banan (1 x sztuka – 120 g)
  • Siemię lniane (2 x łyżka – 20 g)
  • Gruszka (1 x sztuka – 115 g)
  • Płatki owsiane (3 x łyżka – 30 g)
  • Jogurt naturalny (3 x łyżka – 60 g)
    Przygotowanie:
    Owoce obrać, a następnie pokroić. Wyciąć rdzeń z ananasa. Zblendować owoce w wysokim naczyniu wraz z jogurtem i płatkami owsianymi. W
    razie potrzeby – dodać wodę. Całość posypać zmielonymi nasionami lnu.
Dieta 1800Diekcal

II Śniadanie (Kcal: 299.3 B: 9 g W: 55.7 g T: 6.8 g)
Kanapka z warzywami
Składniki:

  • Rzodkiewka (2 x sztuka – 30 g)
  • Szczypiorek (1 x łyżka – 5 g)
  • Bułka grahamka (1 x sztuka – 90 g)
  • Oliwa z oliwek (1 x łyżeczka – 5 g)
  • Pomidor (3 x plaster – 60 g)
  • Szpinak (1 x garść – 25 g)
    Przygotowanie:
    Rzodkiewki umyć, a następnie pokroić w plastry. Grahamkę przekroić na pół i ułożyć na niej plastry rzodkiewki, pokrojonego w plastry pomidora, liście szpinaku i posiekany szczypiorek, a następnie skropić oliwą z oliwek
Dieta 1800Diekcal

  • Obiad (Kcal: 558.5 B: 34.6 g W: 68.8 g T: 17.3 g)
    Chłodnik wiejski z ziemniakami
    Składniki:
  • Serek wiejski (150 x gram – 150 g)
  • Kefir (1 x szklanka – 240 g)
  • Ogórek świeży (1 x sztuka – 180 g)
  • Rzodkiewka (5 x sztuka – 75 g)
  • Cebula (10 x gram – 10 g)
  • Szczypiorek (2 x łyżka – 10 g)
  • Koperek (2 x łyżka – 20 g)
  • Ziemniak (3 x sztuka – 225 g)
  • Czosnek (1 x ząbek – 5 g)
  • Pieprz czarny (1 x szczypta – 0.3 g)
  • Pestki słonecznika (1 x łyżka – 10 g)
    Przygotowanie:
    Ogórka i rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie posolić, odcisnąć nadmiar soku. Czosnek przecisnąć
    przez praskę. Cebulkę, szczypiorek, koperek drobno posiekać. Kefir wymieszać z serkiem wiejskim, a następnie dodać starte
    warzywa i zieleninę. Doprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Zjeść z
    ugotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem.
Dieta 1800Diekcal
  • Kolacja (Kcal: 414.3 B: 15.9 g W: 63.2 g T: 12.1 g)
    Bananowe placuszki z kaszy manny
    Składniki:
  • Kasza manna (0.25 x szklanka – 42.5 g), A następnie, a następnie.
  • Mleko 2% (0.25 x szklanka – 57.5 g) A następnie, a następnie.
  • Banan (0.5 x sztuka – 60 g) A następnie, a następnie.
  • Jajko (1 x sztuka – 50 g) A następnie, a następnie.
  • Kakao (proszek bez dodatku cukru) (3 x gram – 3 g) A następnie, a następnie.
  • Mleko 2% (5 x łyżka – 75 g) A następnie, a następnie.
  • Wiórki kokosowe (6 x gram – 6 g) A następnie, a następnie.
  • Miód (8 x gram – 8 g) A następnie, a następnie.
    Przygotowanie:
    Białko oddzielić od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę. Do garnuszka wlać mleko, dodać kaszę i gotować, aż
    kaszka całkowicie wchłonie płyn – uważać, by nie przypalić kaszy, a następnie wystudzić. Do kaszy dodać rozdrobnionego
    banana i żółtko jaja., a następnie całość wymieszać. Pod koniec dodać ubitą na sztywno pianę. Rozgrzać patelnię i smażyć
    bez tłuszczu niewielkie placuszki. Kakao wymieszać z mlekiem wiórkami kokosowymi i miodem, a następnie Polać masą
    placuszki.Dieta 1800kcal, dieta 1800kcal, dieta 1800kcal, dieta 1800kcal
Dieta 1800kcal
Dieta 1800kcal – DZIEŃ 2
(Kcal 1745 Białko 67 g Tłuszcz 47 g Węglowodany 289 g)

Śniadanie (Kcal: 493 B: 16.5 g W: 83.6 g T: 12.1 g)
Bananowy budyń z kaszy jaglanej
Składniki:

  • Kasza jaglana 50 x gram 50 g A następnie, a następnie.
  • Mleko 2% 1 x szklanka 230 g A następnie, a następnie.
  • Banan 1 x sztuka 120 g A następnie, a następnie.
  • Miód 1 x łyżeczka 8 g A następnie, a następnie.
  • Płatki migdałowe 10 x gram 10 g A następnie, a następnie.
    Przygotowanie:
    Kaszę wypłukać gorącą wodą przez sitko. Zalać ją mlekiem i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu
    aż kasza wchłonie mleko, a następnie przełożyć do miseczki. Dodać pokrojonego w plasterki banana. Całość zblendować na
    gładki budyń.
Dieta 1800Diekcal
  • II Śniadanie (Kcal: 313 B: 12.3 g W: 40.7 g T: 13 g)
    Chia z gruszką i dodatkami
    Składniki:
  • Nasiona chia 4 x łyżeczka 20 g A następnie, a następnie.
  • Mleko 2% 1 x szklanka 230 g A następnie, a następnie.
  • Gruszka 1 x sztuka 130 g A następnie, a następnie.
  • Siemię lniane 1 x łyżeczka 5 g A następnie, a następnie.
    Przygotowanie:
    Nasiona chia włożyć do miseczki, zalać mlekiem, odstawić do lodówki, by napęczniały. Owoce obrać,
    pokroić w kostkę, dodać do miseczki, a następnie całość posypać nasionami lnu.
Dieta 1800kcal
  • Obiad (Kcal: 562 B: 22.7 g W: 106.9 g T: 9.9 g)
    Kasza gryczana z warzywami i soczewicą
    Składniki:
  • Kasza gryczana 80 x gram 80 g A następnie, a następnie.
  • Marchew 1 x sztuka 45 g A następnie, a następnie.
  • Pietruszka (korzeń) 1 x sztuka 80 g A następnie, a następnie.
  • Cebula 1 x sztuka 100 g A następnie, a następnie.
  • Czosnek 1 x ząbek 5 g A następnie, a następnie.
  • Kolendra 0.5 x łyżka 6 g A następnie, a następnie.
  • Pieprz czarny 3 x szczypta 0.9 g A następnie, a następnie.
  • Kurkuma mielona 0.5 x łyżeczka 2.5 g A następnie, a następnie.
  • Sól 1 x szczypta 0.3 g A następnie, a następnie.
  • Soczewica 30 x gram 30 g A następnie, a następnie.
  • Oliwa z oliwek 1 x łyżeczka 5 g A następnie, a następnie.
    Przygotowanie:
    Warzywa obrać. Cebulę wraz z czosnkiem podsmażyć w garnku na rozgrzanym oliwą. Marchewkę wraz z
    pietruszką obrać obieraczką tak, by powstały cienkie, warzywne wstążki. Dodać je do cebuli, smażyć chwilę, aż
    zmiękną (można podlać lekko wodą). Dodać kaszę wraz z soczewicą, a następnie podlać całość szklanką wody. Doprawić
    solą, pieprzem, kurkumą i kolendrą, a następnie dusić, aż kasza i soczewica będą miękkie.
Dieta 1800Diekcal
  • Kolacja (Kcal: 376.8 B: 15.5 g W: 57.3 g T: 11.6 g)
    Kanapka z jajkiem i warzywami
    Składniki:
  • Jajko (1 x sztuka – 50 g) A następnie, a następnie.
  • Rzodkiewka (3 x sztuka – 45 g) A następnie, a następnie.
  • Szczypiorek (1 x łyżka – 5 g) A następnie, a następnie.
  • Bułka grahamka (1 x sztuka – 90 g) A następnie, a następnie.
  • Oliwa z oliwek (1 x łyżeczka – 5 g) A następnie, a następnie.
  • Pomidor (4 x plaster – 80 g) A następnie, a następnie.
  • Szpinak (1 x garść – 25 g) A następnie, a następnie.
    Przygotowanie:
    Rzodkiewki umyć, a następnie pokroić w plastry. Jajko ugotować na twardo, a następnie ostudzić, obrać. Chleb skropić oliwą z oliwek.
    Przykryć go plastrami jajka, rzodkiewek i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Dieta 1800Diekcal
Dieta 1800kcal – DZIEŃ 3
(Kcal 1749 Białko 84 g Tłuszcz 51 g Węglowodany 250 g)

Śniadanie (Kcal: 482.7 B: 16.1 g W: 87.2 g T: 11 g)
Budyń gryczany z owocami
Składniki:

  • Kasza gryczana (45 g) A następnie, a następnie.
  • Mleko 2% (1 x szklanka – 230 g) A następnie, a następnie.
  • Banan (1 x sztuka – 120 g) A następnie, a następnie.
  • Truskawki (1 x garść – 70 g) A następnie, a następnie.
  • Miód (1 x łyżeczka – 8 g) A następnie, a następnie.
  • Czekolada ciemna (70-85% masy kakaowej) (1 x kostka – 10 g)
    Przygotowanie:
    Kaszę zmielić na mąkę, a następnie wsypać do garnka, zalać mlekiem. Gotować na średnim ogniu, co chwilę
    mieszając, (ok. 10 min), do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Zdjąć z ognia. Przestudzony budyń polać
    miodem, a następnie dodać pokrojone owoce. Posypać startą czekoladą.
Dieta 1800Diekcal
  • II Śniadanie (Kcal: 291.1 B: 8.9 g W: 51.3 g T: 8.2 g)
    Jogurt z płatkami i letnimi owocami
    Składniki:
  • Jogurt naturalny (150 g) A następnie, a następnie.
  • Truskawki 1 x garść – 70 g) A następnie, a następnie.
  • Banan 0.5 x sztuka – 60 g) A następnie, a następnie.
  • Borówka amerykańska/maliny/jagody (1 x garść – 50 g) A następnie, a następnie.
  • Płatki owsiane (2 x łyżka – 20 g) A następnie, a następnie.
  • Siemię lniane (1 x łyżeczka – 5 g) A następnie, a następnie.
    Przygotowanie:
    Owoce pokroić, a następnie połączyć z jogurtem naturalnym, płatkami i mielonym siemieniem lnianym.
Dieta 1800Diekcal
  • Obiad 14:00 (Kcal: 574 B: 33.7 g W: 81.2 g T: 11.6 g)
    Makaron ryżowy z kurczakiem w sosie pomidorowo-serowym
    Składniki:
  • Cebula (1 x sztuka – 100 g), A następnie, a następnie.
  • Ser parmezan tarty (1 x łyżka – 8 g), A następnie, a następnie.
  • Przecier pomidorowy (3 x łyżka – 45 g), A następnie, a następnie.
  • Czosnek (1 x ząbek – 5 g), A następnie, a następnie.
  • Jogurt grecki (1 x łyżka – 20 g), A następnie, a następnie.
  • Pieprz czarny (1 x szczypta – 0.3 g), A następnie, a następnie.
  • Oregano suszone (2 x szczypta – 0.6 g), A następnie, a następnie.
  • Olej rzepakowy (1 x łyżeczka – 5 g), A następnie, a następnie.
  • Bazylia suszona (2 x szczypta – 0.6 g), A następnie, a następnie.
  • Pierś z kurczaka (100 g), A następnie, a następnie.
  • Makaron ryżowy (80 g), A następnie, a następnie.
    Przygotowanie:
    Cebulę wraz z czosnkiem obrać. Mięso umyć, a następnie pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju,
    dodać mięso, a następnie podlać wodą, przykryć i dusić, aż mięso będzie miękkie. Dodać przeciśnięty przez praskę
    czosnek i zioła, chwilę wymieszać i dodać przecier pomidorowy, sól i pieprz. Jogurt wymieszać z parmezanem (lub innym serem), a następnie
    Dodać do sosu. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, a następnie wymieszać go z sosem.
Dieta 1800Diekcal
  • Kolacja (Kcal: 401.5 B: 25.4 g W: 30 g T: 20.3 g)
    Frittata z pieczarkami i pomidorem
    Składniki:
  • Pieczarki (3 x sztuka – 60 g), A następnie, a następnie.
  • Pomidor (1 x sztuka – 170 g), A następnie, a następnie.
  • Szczypiorek (2 x łyżka – 10 g), A następnie, a następnie.
  • Jajko (3 x sztuka – 150 g), A następnie, a następnie.
  • Masło (1 x łyżeczka – 5 g), A następnie, a następnie.
  • Pieprz czarny (1 x szczypta – 0.3 g), A następnie, a następnie.
  • Chleb żytni (1 x kromka – 40 g), A następnie, a następnie.
    Przygotowanie:
    Pieczarki i pomidora pokroić w plastarki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić warzywa i smażyć do momentu aż
    pieczarki się zarumienią, a z pomidorów odparuje woda. Jajka rozbełtać z dodatkiem szczypiorku, doprawić i
    zalać zawartość patelni. Smażyć chwilę, aż spód się zetnie. Następnie przykryć patelnię pokrywką. Zmniejszyć .
    ogień do minimum. Trzymać do momentu aż jajka się zetną.
    a następnie, a następnie, a następnie, a następnie, a następnie, a następnie,
dieta 1800kcal

Mam nadzieję, że ten jadłospis pozwoli wam trochę inaczej spojrzeć na kwestie związane z dieta. To nie tak, że dieta jest przykrą koniecznością, a posiłki, które w trakcie jej trwania będziemy spożywać będą niedobre i mdłe. Jeśli szukalibyście, więcej pomysłów na zdrowe jedzenie odsyłam was do przepisów na mojej stronie Link poniżej 🙂

Dieta 1800kcal

Klaudia Jarmuszka-Kosmala

Jestem absolwentką Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, gdzie ukończyłam studia magisterskie na kierunku Dietetyka. Ukończyłam również studia podyplomowe na kierunku Psychodietetyka. W wolnym czasie uwielbiam gotować, a swoja pasja do zdrowego stylu życia staram się dzielić m.in. na instagramie @klaudia_jarmuszka_dietetyk tam również dzielę się wiedzą z zakresu dietetyki i zdrowia.

Możesz również polubić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *