Gofry to śniadania na słodko obok, którego nie można przejść obojętnie. Jeśli chodzi o mnie od zawsze preferowałam śniadania na słodko i to się chyba nigdy nie zmieni (chociaż lubię od czasu do czasu zjeść coś na wytrawnie). Pomysł na gofry powstał trochę przypadkowo i z pewnością zaliczyłabym je jednych z lepszych jakie jadłam 🙂
Składniki:
- Batat – 1/3 szt. (150g)
- Jajko – 1szt.
- Mąka owsiana – 5 łyżek (50g)
- Mleko 1.5% – 3 łyżki (60g)
- Serek wiejski (lekki) – 1/2 op. (100g)
- Imbir – szczypta (1/4 łyżki)
- Kardamon – szczypta (1/4 łyżki)
Sposób przygotowania:
Batata należy obrać, pokroić w plastry i piec w piekarniku do miękkości. Upieczonego batata przełóż do blendera. Wsyp mąkę, jajko, serek wiejski, mleko, imbir i kardamon, a następnie zblenduj. Powstałą masę nałóż do gofrownicy Podawaj z ulubionymi dodatkami
Jeśli szukasz inspiracji na pyszne, szybkie i zdrowe śniadania to zachęcam do zakupu mojego e-booka „50-przepisów na zdrowe śniadania”, w którym znajdziesz sporo inspiracji na pierwszy posiłek.