Gofry to śniadania na słodko obok, którego nie można przejść obojętnie. Jeśli chodzi o mnie od zawsze preferowałam śniadania na słodko i to się chyba nigdy nie zmieni (chociaż lubię od czasu do czasu zjeść coś na wytrawnie). Pomysł na gofry powstał trochę przypadkowo i z pewnością zaliczyłabym je jednych z lepszych jakie jadłam 🙂

Składniki:

  • Batat – 1/3 szt. (150g)
  • Jajko – 1szt.
  • Mąka owsiana – 5 łyżek (50g)
  • Mleko 1.5% – 3 łyżki (60g)
  • Serek wiejski (lekki) – 1/2 op. (100g)
  • Imbir – szczypta (1/4 łyżki)
  • Kardamon – szczypta (1/4 łyżki)

Sposób przygotowania:

Batata należy obrać, pokroić w plastry i piec w piekarniku do miękkości. Upieczonego batata przełóż do blendera. Wsyp mąkę, jajko, serek wiejski, mleko, imbir i kardamon, a następnie zblenduj. Powstałą masę nałóż do gofrownicy Podawaj z ulubionymi dodatkami

Jeśli szukasz inspiracji na pyszne, szybkie i zdrowe śniadania to zachęcam do zakupu mojego e-booka „50-przepisów na zdrowe śniadania”, w którym znajdziesz sporo inspiracji na pierwszy posiłek.

Klaudia Jarmuszka-Kosmala

Jestem absolwentką Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, gdzie ukończyłam studia magisterskie na kierunku Dietetyka. Ukończyłam również studia podyplomowe na kierunku Psychodietetyka. W wolnym czasie uwielbiam gotować, a swoja pasja do zdrowego stylu życia staram się dzielić m.in. na instagramie @klaudia_jarmuszka_dietetyk tam również dzielę się wiedzą z zakresu dietetyki i zdrowia.

Możesz również polubić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *