SIBO w najprostszym ujęciu jest to przerost dobrych (niepatogennych) bakterii w jelicie cienkim >105CFU/ml. Naturalnie bakterie te bytują w jelicie grubym, a stan kiedy dostają się w nadmiarze do jelita cienkiego jest stanem patologicznym. Bakterie te spełniają szereg pożytecznych funkcji w jelicie grubym i są nam niezmiernie potrzebne do sprawnego funkcjonowania jednak po dostaniu się do jelita cienkiego zaczynają się ”panoszyć” i doprowadzają do rozwoju stanu chorobowego.
Jelito cienkie – to tutaj odbywają się procesy trawienia, wchłaniania składników odżywczych
Jelito grube – to tutaj odbywają się procesy fermentacyjne
Jak widać jelito cienkie nie jest przystosowane do pełnienia tych samych funkcji co jelito grube. Dlatego pojawienie się w jelicie cienkim bakterii odpowiedzialnych za fermentację sprawia, że nadmiernie zaczynają produkować się gazy co wzmaga ból i dyskomfort.
Jak postrzegać przerost bakterii w jelicie cienkim
Zwykle jak trafiają do mnie osoby z przerostem bakterii w jelicie cienkim nastawiam je, aby nie postrzegały SIBO stricte jako choroby. Jest to związane z tym, że za SIBO często kryje się wiele innych problemów zdrowotnych. SIBO jest więc całym zespołem zaburzeń, które będą przyczyniać się za rozwój przerostu bakterii w jelicie cienkim.
Przerost bakterii w jelicie cienkim będzie miał wiele poważnych konsekwencji. Pierwsze jednak co jesteśmy zauważyć to problemy z trawieniem, pojawić się mogą wzdęcia, zaparcia lub biegunki. Będzie miało to skutki w przyswajaniu składników odżywczych.
Najnowsze badania pokazują, że u osób z SIBO często rozwija się niedobór witaminy B12. Pojawiają się trudności z trawieniem tłuszczu i wchłanianiem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach czyli witaminy A, E, D, K)
Konsekwencje SIBO
- Dekoniugacja soli kwasów tłuszczowych – wpływa to na upośledzenie wchłaniania tłuszczy i rozwój biegunek tłuszczowych. Dochodzi do upośledzenie wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach tzn. witaminy A, D, E, K oraz gorszego przyswajania kwasów tłuszczowych Omega-3. Wolne kwasy żółciowe podrażniają komórki jelita i stymulują wydzielanie wody do światła jelita grubego.
- Nasilona fermentacja węglowodanów wraz z produkcją krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, pobudzeniem perystaltyki oraz wydzielaniem wody do światła jelita grubego może spowodować wystąpienie biegunki osmotycznej oraz powstawanie gazów i wzdęć.
- upośledzenia wchłaniania witaminy B12, której niedobór może doprowadzić do rozwoju anemii makrocytarnej
- uszkodzenia kosmków jelitowych przez co ciężej organizm trawi cukry takie jak np. laktozę.
- wchłaniania antygenów bakterii do krwiobiegu co może przyczyniać się do rozwoju przewlekłego stanu zapalnego, zapalenia stawów, kłębuszkowego zapalenia nerek czy stłuszczenia wątroby.
Fragment e-booka: „Zrozumieć SIBO”
Chcesz dowiedzieć się więcej na temat SIBO?
Przygotowałam e-book, który porusza sporo zagadnień na temat SIBO. Mam nadzieję, że pomoże Ci on bardziej zrozumieć problem jakim jest SIBO.