SIBO w najprostszym ujęciu jest to przerost dobrych (niepatogennych) bakterii w jelicie cienkim >105CFU/ml. Naturalnie bakterie te bytują w jelicie grubym, a stan kiedy dostają się w nadmiarze do jelita cienkiego jest stanem patologicznym. Bakterie te spełniają szereg pożytecznych funkcji w jelicie grubym i są nam niezmiernie potrzebne do sprawnego funkcjonowania jednak po dostaniu się do jelita cienkiego zaczynają się ”panoszyć” i doprowadzają do rozwoju stanu chorobowego.

Jelito cienkie – to tutaj odbywają się procesy trawienia, wchłaniania składników odżywczych

Jelito grube – to tutaj odbywają się procesy fermentacyjne

Jak widać jelito cienkie nie jest przystosowane do pełnienia tych samych funkcji co jelito grube. Dlatego pojawienie się w jelicie cienkim bakterii odpowiedzialnych za fermentację sprawia, że nadmiernie zaczynają produkować się gazy co wzmaga ból i dyskomfort.

Jak postrzegać przerost bakterii w jelicie cienkim

Zwykle jak trafiają do mnie osoby z przerostem bakterii w jelicie cienkim nastawiam je, aby nie postrzegały SIBO stricte jako choroby. Jest to związane z tym, że za SIBO często kryje się wiele innych problemów zdrowotnych. SIBO jest więc całym zespołem zaburzeń, które będą przyczyniać się za rozwój przerostu bakterii w jelicie cienkim.

Przerost bakterii w jelicie cienkim będzie miał wiele poważnych konsekwencji. Pierwsze jednak co jesteśmy zauważyć to problemy z trawieniem, pojawić się mogą wzdęcia, zaparcia lub biegunki. Będzie miało to skutki w przyswajaniu składników odżywczych.

Najnowsze badania pokazują, że u osób z SIBO często rozwija się niedobór witaminy B12. Pojawiają się trudności z trawieniem tłuszczu i wchłanianiem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach czyli witaminy A, E, D, K)

Konsekwencje SIBO

  • Dekoniugacja soli kwasów tłuszczowych – wpływa to na upośledzenie wchłaniania tłuszczy i rozwój biegunek tłuszczowych. Dochodzi do upośledzenie wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach tzn. witaminy A, D, E, K oraz gorszego przyswajania kwasów tłuszczowych Omega-3. Wolne kwasy żółciowe podrażniają komórki jelita i stymulują wydzielanie wody do światła jelita grubego.
  • Nasilona fermentacja węglowodanów wraz z produkcją krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, pobudzeniem perystaltyki oraz wydzielaniem wody do światła jelita grubego może spowodować wystąpienie biegunki osmotycznej oraz powstawanie gazów i wzdęć.
  • upośledzenia wchłaniania witaminy B12, której niedobór może doprowadzić do rozwoju anemii makrocytarnej
  • uszkodzenia kosmków jelitowych przez co ciężej organizm trawi cukry takie jak np. laktozę.
  • wchłaniania antygenów bakterii do krwiobiegu co może przyczyniać się do rozwoju przewlekłego stanu zapalnego, zapalenia stawów, kłębuszkowego zapalenia nerek czy stłuszczenia wątroby.

Fragment e-booka: „Zrozumieć SIBO”

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat SIBO?

Przygotowałam e-book, który porusza sporo zagadnień na temat SIBO. Mam nadzieję, że pomoże Ci on bardziej zrozumieć problem jakim jest SIBO.

Klaudia Jarmuszka-Kosmala

Jestem absolwentką Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, gdzie ukończyłam studia magisterskie na kierunku Dietetyka. Ukończyłam również studia podyplomowe na kierunku Psychodietetyka. W wolnym czasie uwielbiam gotować, a swoja pasja do zdrowego stylu życia staram się dzielić m.in. na instagramie @klaudia_jarmuszka_dietetyk tam również dzielę się wiedzą z zakresu dietetyki i zdrowia.

Możesz również polubić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *